<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus bidt angelusgebed via videoverbinding wegens ziekte

Cindy Wooden - CNS 26 november 2023
image
Paus Franciscus bad het angelus vandaag via videoverbinding wegens ziekte. Op zijn rechterhand is een infuus te zien. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus lijkt wederom te sukkelen met zijn gezondheid. Gisteren bezocht hij het ziekenhuis voor een longscan en vandaag was hij niet in den lijve aanwezig bij het angelusgebed op het Sint-Pietersplein.

Paus Franciscus legde vanochtend uit dat hij een “probleem met ontsteking van mijn longen” had en leidde het angelusgebed vanuit de kapel in zijn woning in plaats van vanuit het raam van zijn studio met uitzicht op het Sint-Pietersplein. Een videoverbinding zorgde ervoor dat hij in contact stond met de gelovigen op het plein.

Bisschop Paolo Braida assisteerde paus Franciscus bij het gebed. Braida las de pauselijke meditatie over het Evangelie en diens speciale groeten en oproepen. Bisschop Braida is degene die die teksten meestal opstelt voor paus Franciscus.

‘Licht griepachtige aandoening’

Het persbureau van het Vaticaan had op zaterdag 25 november een verklaring uitgegeven over de gezondheid van de paus: “Paus Franciscus onderging een CT-scan in het ziekenhuis om het risico op longcomplicaties uit te sluiten. Het resultaat van de test was negatief” en de paus keerde terug naar zijn residentie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Eerder op de dag zei het persbureau dat hij zijn ochtendafspraken had afgezegd “vanwege een lichte griepachtige aandoening”.

Hoestende paus

In een rechtstreekse uitzending naar het plein vertelde de 86-jarige paus Franciscus de duizenden mensen die daar verzameld waren dat “ik vandaag niet naar het raam kan komen omdat ik dit ontstekingsprobleem in mijn longen heb”.

image
Via schermen stond de paus in contact met de gelovigen op het Sint-Pietersplein. Foto: CNS - Pablo Esparza

Paus Franciscus hoestte verschillende keren tijdens de uitzending en had wat leek op een infuus bedekt met een verband op zijn rechterhand. Hij sprak zelf het angelusgebed uit en nam de microfoon terug van bisschop Braida om alle kijkers een fijne zondag en een goede lunch te wensen en om hun gebeden te vragen.

In de tekst die bisschop Braida voorlas, zei paus Franciscus dat hij nog steeds van plan is om van 1 tot 3 december naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten te reizen om de COP28, de klimaatconferentie van de VN, toe te spreken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.