<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus noemt Canadese kostscholen ‘een rampzalige fout’ en vraagt inheemsen om vergiffenis

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 juli 2022
image
Tijdens de eerste publieke toespraak in Canada bood paus Franciscus meteen zijn verontschuldiging aan voor het aandeel van de katholieke Kerk in de assimilatie van de inheemse bevolking in Canada. Foto: CNS - Vatican Media

Veel was er al over gesproken en gisteren deed de paus het op Canadees grondgebied: excuses maken voor de betrokkenheid van de katholieke Kerk bij misstanden op kostscholen in Canada. “Het spijt me heel erg. Ik vraag jullie om vergeving”, sprak hij tot een menigte van inheemse Canadezen.

Het was de eerste publiekelijke toespraak van de paus sinds zijn aankomst zondag in de Canadese stad Edmonton.

Vergiffenis

“Ik ben hier omdat opnieuw vergiffenis vragen en nog eens zeggen dat het me heel erg spijt de eerste stap van mijn pelgrimstocht voor boetedoening is”, zei de paus op 25 juli.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik smeek nederig om vergiffenis voor het kwaad dat door zoveel christenen is begaan tegen de inheemse volkeren. Ik vraag in het bijzonder vergiffenis voor de manier waarop veel leden van de Kerk en van religieuze gemeenschappen hebben meegewerkt, niet in de laatste plaats door hun onverschilligheid, aan projecten van culturele vernietiging en gedwongen assimilatie, die culmineerden in het systeem van kostscholen en die werden gepromoot door de regeringen van die tijd.”

Luid applaus

De bijeenkomst vond plaats bij de voormalige Ermineskin Indian Residential School in het plattelandsstadje Maskwacis, vlakbij Edmonton.

Inheemse leiders uit heel Canada en meer dan tweeduizend overlevenden van kostscholen waren er met hun familie en verzorgers om te luisteren naar de woorden van de paus. Onder hen waren honderden gekleed in traditionele kleding. Ook de Canadese gouverneur-generaal Mary Simon en premier Justin Trudeau waren aanwezig.

image
Voordat de paus de oorsponkelijke Canadese bevolking om vergeving vroeg, bezocht hij eerst de begraafplaats bij een voormalige kostschool, waar hij stil bad. Foto: CNS - Vatican Media

De paus werd in een rolstoel het podium op gereden. Hij deed zijn toespraak echter staand, met hulp van een wandelstok. Hij sprak in het Spaans. Nadat de excuses in het Engels waren vertaald, klonk er een luid applaus.

Gebed bij graven

Voordat hij de menigte toesprak, bad de paus in stilte op de begraafplaats van de voormalige Ermineskin Residential School, waar de graven van verschillende voormalige scholieren liggen. Hiervoor had hij een korte ontmoeting met enkele parochianen en het pastorale team van een nabijgelegen Kerk.

Tijdens de bijeenkomst droegen tientallen mensen een lange rode spandoek met erop de namen van meer dan vierduizend overleden kinderen en de school waar ze stierven.

Startpunt

De paus ziet zijn excuses als startpunt op de weg naar genezing. Deze genezing bestaat uit een serieus onderzoek naar hetgeen er in het verleden gebeurd is en de overledenen van de kostscholen te helpen hun trauma’s te verwerken, zei hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verwoestend

Gedurende meer dan een eeuw werden in Canada meer dan 150.000 kinderen van de oorspronkelijke bewoners van Canada bij hun ouders weggehaald en op kostscholen geplaatst. Het doel van de toenmalige overheid was om aspecten van de inheemse cultuur, taal en religie uit te roeien. Vaak ging dat gepaard met fysiek en seksueel geweld. Het merendeel van deze scholen werd gerund door de katholieke Kerk.

Gebruik de pijltjes om door de foto's te navigeren. Foto's: CNS - Paul Haring en Vatican Media

De paus noemde het effect van deze scholen “verwoestend”. “Wat ons christelijk geloof ons vertelt, is dat dit een rampzalige fout was, onverenigbaar met het Evangelie van Jezus Christus”, zei de paus in de toespraak.

Excuses

In 2015 bracht de Canadese Waarheids- en Verzoeningscommissie een uitgebreid rapport over de misstanden op de kostscholen uit en vroeg de paus om excuses voor het aandeel van de katholieke Kerk daarin.

https://www.kn.nl/donaties/

Eind vorig jaar ontving de paus in Rome vertegenwoordigers van de verschillende inheemse gemeenschappen en de Canadese bisschoppen. Hij bood hen persoonlijk zijn excuses aan en beloofde Canada te bezoeken.

De paus zal vandaag de gedachtenis van de heilige Joachim en heilige Anna vieren door een Mis in het Commonwealth-stadium in Edmonton te concelebreren en een pelgrimage bij te wonen bij het heiligdom van de heilige Anna, zo’n zeventig kilometer ten westen van Edmonton.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.