<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Belgische premier vraagt Vaticaan opnieuw om Vangheluwe zijn bisschopstitel af te nemen

Luuk van den Einden 24 januari 2024
image
Alexander De Croo. Foto: Wikimedia Commons - Europese Commissie

De Belgische premier Alexander De Croo heeft er bij de pauselijke ambassadeur in België opnieuw op aangedrongen dat emeritus-bisschop Roger Vangheluwe zijn bisschopstitel moet worden afgenomen. Hij vindt dat “belangrijk voor de slachtoffers” van seksueel misbruik in de Kerk.

De Croo had afgelopen maandag een ontmoeting met apostolisch nuntius Franco Coppola, de ambassadeur van de paus in België. Hun gesprek ging primair over het bezoek dat paus Franciscus later dit jaar aan België wil brengen, maar ook de kwestie rond Roger Vangheluwe kwam ter sprake.

“Ik heb er opnieuw op aangedrongen dat het Vaticaan de titel van bisschop Roger Vangheluwe afneemt”, liet de premier naderhand weten via zijn sociale mediakanalen. “Dat is belangrijk voor de slachtoffers; zij verdienen erkenning.”

Misbruik erkend

Roger Vangheluwe was van 1984 tot 2010 bisschop van Brugge. Zijn aanstelling kreeg een abrupt einde toen een neef van hem in de openbaarheid trad met de beschuldiging dat de bisschop hem seksueel misbruikt had toen hij nog minderjarig was.

Vangheluwe erkende het misbruik en liet zich door paus Benedictus XVI van zijn functie ontslaan. Sindsdien leeft hij teruggetrokken in een abdij in Frankrijk.

Levenslange sanctie

Wat Coppola bij het gesprek van maandag tegen De Croo heeft gezegd over de kwestie, is niet bekend. In oktober 2023 reageerde hij voor het laatst op de situatie rond Vangheluwe. Toen zei hij dat de emeritus-bisschop al zwaar gestraft is.

“Hij mag niet buiten komen, geen Missen bijwonen en geen bezoek ontvangen”, liet hij toen weten. “Die sanctie geldt voor de rest van zijn leven. Dat valt te vergelijken met een gevangenisstraf.”

‘Geen reactie’

Niet alleen vanuit de politiek klinkt de roep om zwaardere sancties tegen Vangheluwe. Ook de Belgische bisschoppenconferentie pleit daarvoor, zo liet de Antwerpse bisschop Johan Bonny in september vorig jaar nog weten. Het Vaticaan lijkt daar echter weinig in te zien.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“We hebben [Vangheluwe] zelf gevraagd om zijn functies neer te leggen en hebben Rome al meermaals, de laatste keer in november 2022, gevraagd om dat te doen”, aldus Bonny. “Maar ook daar krijgen we geen reactie en dat maakt ons boos.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.