fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Strijder in de frontlinie’ Antoine Bodar benoemd tot ere-kanunnik Haarlems kapittel

Sanne Gerrits 20 februari 2020
image
Mgr. Hendriks en "Don" Antoine Bodar met zijn nieuwe onderscheiding als ere-kanunnik in de Sancta Maria dell'Anima Foto: bisdom Haarlem-Amsterdam

Priester Antoine Bodar is door bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam benoemd tot ere-kanunnik van het Haarlemse kathedraal kapittel.

Hij kreeg de versierselen die bij de benoeming horen dinsdag in Rome overhandigd door bisschop-coadjutor Jan Hendriks, meldt het bisdom op zijn website.

Grote verdiensten

Bodar is priester van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Hij kreeg de benoeming volgens het bisdom naar aanleiding van zijn 75e verjaardag, die hij eind december vierde, en vanwege zijn grote verdiensten voor de Kerk.

De afwisselend in Rome en Nederland woonachtige priester is bij het grote publiek vooral bekend door zijn media-optredens en de programma’s die hij maakt. Hij is een veelgevraagd commentator over kerkelijke kwesties.

Het kapittel

Het kapittel van het bisdom bestaat uit een aantal priester (‘kanunniken’) die een bisschop bijstaan in zijn bestuurstaak. Als een bisschop aftreedt, mag een kapittel kandidaten aandragen voor zijn opvolging. Een ere-kanunnik is een erelid van deze raad.

Strijder in de frontlinie

Bodar kreeg de oorkonde en het bijbehorende manteltje overhandigd in de avondmis in de Santa Maria dell’Anima, de kerk waarbij hij in Rome woont.

Mgr. Hendriks roemde Bodar in zijn preek als “strijder in de frontlinie” die ontelbare malen bereid was om “in de meest bekeken programma’s de katholieke visie uit te leggen en toe te lichten. Vaak was U een tegengeluid in een seculariserende, steeds decadentere cultuur”.

‘Uitzonderlijke bijdrage aan de verkondiging van het katholieke geloof”

Ook loofde de bisschop Bodars “inzet en verdiensten als priester, journalist en wetenschapper”, die “een uitzonderlijke bijdrage aan de verkondiging van het katholieke geloof” vormen.