<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Oecumenisch synodestartschot maakt indruk op Nederlandse jongeren

Luuk van den Einden 2 oktober 2023
image
42 Nederlandse jongeren waren afgelopen weekend in Rome voor de oecumenische gebedswake waarmee de synode over synodaliteit afgetrapt werd. Foto: Lars König - Elyseüs Photography

Op een afgeladen Sint-Pietersplein hebben duizenden jongeren samen met de paus gebeden voor de deelnemers van de synode. De bijeenkomst bracht christenen van verschillende kerken bij elkaar: “Ik vind het krachtig dat de paus durft te zeggen: we hebben het gebed van anderen nodig.”

“Synodaal zijn is elkaar verwelkomen zoals wij hier doen, in de wetenschap dat we elkaar iets te leren hebben en samenkomen om naar de Heilige Geest te luisteren”, sprak paus Franciscus zaterdag op een afgeladen Sint-Pietersplein.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Samen met leiders van twaalf kerkgemeenschappen en duizenden jongeren met verschillende christelijke achtergronden bad hij voor de deelnemers van de synode over synodaliteit, die met de stilte van de gebedswake nog in hun oren zich hebben terugtrokken voor een voorbereidende retraite.

Essentiële stilte

Tijdens de wake bad paus Franciscus dat “de synode een moment van broederschap mag zijn, een plek waar de Heilige Geest de Kerk zal bevrijden van geroddel, ideologieën en polarisatie”. Ook vertelde hij dat stilte “essentieel is voor de weg naar eenheid tussen christenen”.

image
Verschillende workshops en andere activiteiten brachten deelnemers van het Together-programma in contact met jongeren uit andere landen en andere kerken. Foto: Lars König - Elyseüs Photography

De gebedswake en het bijbehorende jongerenprogramma, Together geheten, waren door de oecumenische Taizégemeenschap opgezet. Dat is gebeurd op verzoek van de paus, om te onderstrepen dat het synodale proces geen weg is die de katholieke Kerk in eenzaamheid aflegt, maar juist in verbondenheid met andere christelijke gemeenschappen.

‘Uitdagende oecumene’

De duizenden aanwezigen baden op een Sint-Pietersplein versierd met bloemen geschonken door de KRO-NCRV, die de viering ook rechtstreeks uitzond. Niet alleen de bloemen waren Nederlands; onder de aanwezigen was ook een groep Nederlandse jongeren. De Katholieke Vereniging voor Oecumene had namelijk een reis geregeld voor 42 jonge deelnemers met verschillende achtergronden: van katholiek tot evangelisch en gereformeerd.

Een van hen is de 24-jarige Bart Bolhuis, die zich als niet-kerkelijk gebonden gelovige heeft aangemeld. “Ik vind het historisch dat leiders van allerlei kerken samenkwamen”, vertelt hij vanuit de bus richting Nederland. “Dat moest ik meemaken, want ik vind het belangrijk dat christenen naar elkaar luisteren en samen bidden.”

image
Leiders van allerlei kerken baden samen met paus Franciscus en de aanwezige jongeren voor een succesvolle synode. Foto: Lars König - Elyseüs Photography

Zelf mocht hij dat ook in de praktijk brengen tijdens de workshops en ontmoetingen van het Together-programma, dat hem in contact bracht met jonge christenen uit verschillende landen en kerken. “Daar zit ook iets uitdagends aan, omdat je veel verschillen tegenkomt”, zegt hij. “Het is interessant om dan toch het gesprek aan te gaan en elkaars verschillen te accepteren.”

De gebedswake vormde min of meer het startschot voor de synode; dat niet-katholieke jongeren waren uitgenodigd om ook een vinger op de trekker te leggen, mag bijzonder heten. “Ik vind het een krachtig signaal van de paus dat hij durft te zeggen: we hebben ook het gebed van andere denominaties nodig”, zegt Bolhuis.

‘Kerkhistorisch’

Ook de 26-jarige Ramon Roks geeft aan “erg geraakt” te zijn door het gebedsmoment. Roks, die werkzaam is in de parochie van Wijchen als coördinator voor de Missionaire Parochie, heeft zich aangemeld omdat hij waarde hecht aan oecumene en aan het synodale proces.

image
Tijdens het Together-programma brachten deelnemers oecumene op allerlei manieren in de praktijk. Foto: Lars König - Elyseüs Photography

“Het was indrukwekkend om deel uit te maken van zo’n grote groep jongeren die samen bidt”, vertelt hij. “In ons land leven oecumene en synodaliteit soms wat weinig; het is mooi om dan op een vol Sint-Pietersplein dat proces aan te jagen.”

Het is voor hem als katholiek bijzonder om de gebedswake bij te wonen vanwege de “kerkhistorische” waarde. “Niet vanuit de verwachting dat er van alles gaat veranderen, maar om samen te komen met allerlei christenen en te kijken hoe wij Kerk kunnen zijn in een veranderende wereld.”

Geen slot

In aanloop naar de gebedswake hebben de Nederlandse deelnemers een voorbereidend traject met bijeenkomsten en vieringen gevolgd. Fokke Wouda, coördinator van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, is niet van plan om de wake daarvan het slot te laten zijn: hij bezint zich op een vervolg dat bijdraagt aan de verspreiding van de boodschap van de wake in Nederland.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik wil het gesprek met de jongeren aangaan, omdat zo’n reis iets doet met hoe zij naar de Kerk en het geloof kijken”, zegt hij. “In de toekomst wil ik dingen aanbieden die aansluiten bij wat de synode betekent voor deze groep en voor hoe wij in Nederland tegen elkaar aankijken.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.