fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan greep in bij ook in Nederland gevestigde Familie van Maria

Peter Doorakkers 18 januari 2023
image
De kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren in Amsterdam wordt bediend door de Familie van Maria. Screenshot: YouTube - Vrouwe van Alle Volkeren

Het Vaticaan heeft vorig jaar ingegrepen bij de Familie van Maria, de religieuze gemeenschap die onder meer de Amsterdamse kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren beheert. De stichter van de priestertak van de gemeenschap is om onduidelijke redenen uit zijn functie als algemeen overste gezet, meldt Nederlands Dagblad.

Volgens de krant is er vorig jaar een apostolische visitatie uitgevoerd binnen de gemeenschap – een door het Vaticaan gelast onderzoek waarin een kerkelijke organisatie tegen het licht wordt gehouden op mogelijke misstanden.

Veel onduidelijkheid

Waarom de visitatie bij de Familie van Maria plaatsvond, is nog onduidelijk. Ook is volgens ND niet helder waarom het hoofd ervan, de Oostenrijkse pater Paul Maria Sigl, uit zijn functie is gezet. Het Vaticaan stelde in zijn plaats al op 1 juni 2022 de Romeinse hulpbisschop Daniele Libanori als tijdelijk bestuurder aan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Libanori wordt bijgestaan in zijn taak door de Slowaakse zuster Katarina Kristofová, die de visitatie mede uitvoerde. De hulpbisschop deed eerder ook onderzoek naar misbruik door jezuïet Marko Rupnik.

Overhaaste conclusies voorkomen

Bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam bevestigde tegenover ND dat er een apostolische visitatie is geweest en dat er een extern bestuurder is aangesteld. Dat de kwestie tot nog toe niet naar buiten toe bekend is gemaakt, heeft er volgens hem mee te maken dat men wil voorkomen “dat er overhaaste conclusies over personen worden getrokken, want zover is men nog niet”.

Hij wijst er ook op dat er op dit moment “misschien wel veertig” katholieke gemeenschappen wereldwijd net als de Familie van Maria onder curatele zijn gesteld. Dat vindt hij “heel goed”: de paus toont dat guh “er bovenop zit en dingen niet laat lopen”.

Geen commentaar Familie van Maria

De Familie van Maria reageerde noch in Amsterdam, noch in Rome op een verzoek van ND om commentaar. Ook op een verzoek van commentaar van KN had de Amsterdamse tak bij het online gaan van dit bericht nog niet gereageerd. Directe gevolgen voor de Amsterdamse vestiging lijkt de bestuurswissel overigens niet te hebben.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De kwestie raakt ook zijdelings aan de zaak van de Vrouwe van Alle Volkeren, de vermeende Mariaverschijningen aan de Amsterdamse Ida Peerdeman. De Familie van Maria bedient de aan ‘de Vrouwe’ gewijde kapel in de Diepenbrockstraat in de hoofdstad.

Doelstelling

De daartoe opgerichte stichting beschrijft haar doelstelling als, onder meer, de “verbreiding van het christelijke gedachte goed met de bijzondere inachtneming van de boodschap van Fatima en de boodschappen van de Vrouwe van alle Volkeren in Amsterdam”.

Dat die laatste boodschappen daar nog altijd genoemd worden, is opmerkelijk. Het Vaticaan herhaalde eind 2020 zijn eerdere oordeel dat niet is vastgesteld dat de verschijningen van bovennatuurlijke oorsprong zijn.

Foutje

Maria, zo stelde het bisdom Haarlem-Amsterdam destijds, mag vereerd worden onder de titel ‘Vrouwe van alle Volkeren’. Dat mag echter op geen enkele manier worden begrepen of gepresenteerd als een erkenning van de vermeende Mariaverschijningen en boodschappen aan Peerdeman.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschop Hendriks zei desgevraagd te vermoeden dat het een foutje betreft; overige verwijzingen naar de verschijningen en de boodschappen zijn inderdaad van de website verwijderd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.