<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan waarschuwt tegen ongeoorloofd gebruik beeltenis paus

KN Redactie 22 februari 2017
image
Foto: AP

Het Vaticaans Staatssecretariaat heeft in een verklaring gewaarschuwd tegen het ongeoorloofd gebruik van de beeltenis van de paus en de symbolen en wapenschilden van de Heilige Stoel.

Een van zijn verantwoordelijkheden, schrijft het Staatssecretariaat in de korte, vandaag gepubliceerde verklaring, is “de bescherming van de beeltenis van de Heilige Vader, zodat zijn boodschap de gelovigen intact mag bereiken, en zodat zijn persoon niet wordt uitgebuit”.

Waar nodig ‘gepaste actie’

“Om dezelfde redenen”, vervolgt de verklaring, “beschermt het Staatssecretariaat alle symbolen en officiële wapenschilden van de Heilige Stoel via de aangewezen regulerende instrumenten op internationaal niveau.”

Om de bescherming “in toenemende mate effectief” te laten zijn “en enige illegale situatie die zich mag voordoen te stoppen” worden “systematische surveillance-activiteiten” uitgevoerd om in de gaten te houden hoe de genoemde afbeeldingen gebruikt worden. Waar nodig, voegt het Staatssecretariaat toe, wordt “gepaste actie” ondernomen.

‘Ongeoorloofd gebruik’

De verklaring is zonder verdere uitleg te lezen op de site van het Vaticaan. De persdienst van de Heilige Stoel liet vandaag volgens CNA weten dat het statement “niet voortkomt uit enig recent nieuwsbericht” maar gericht is op het voorkomen van “ongeoorloofd gebruik en exploitatie voor ongeautoriseerde winst”.

Vicewoordvoerster Paloma Garcia Ovejero van de Heilige Stoel zei tegen journalisten: “We praten over het produceren en gebruiken van de beeltenis van de paus of het wapenschild van de Heilige Vader of dat van de Heilige Stoel” die om economische redenen worden geëxploiteerd.

In 2009 scherpte het Staatssecretariaat het copyright op het gebruik op beeltenis, naam en symbolen van de paus al aanzienlijk aan.

Niets te maken met ‘posters of nep-Osservatore

De huidige verklaring heeft volgens Ovejero niets te maken “met de posters of de nep-Osservatore Romano want die werden niet verkocht”.

In de afgelopen weken werden in Rome posters opgehangen waarop paus Franciscus te zien is, met daaronder een kritische tekst aan zijn adres. Naar de herkomst van de posters is onderzoek ingesteld.

Verder verspreidden onbekenden een satirische nep-editie van de Vaticaanse krant Osservatore Romano. Ook in dit geval is onderzoek ingesteld. (vatican.va/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.