<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Hoofd karmelieten prijst Titus Brandsma, steunt pleidooi voor patronaat

Anton de Wit 14 mei 2022
image
Míceál O'Neill o.carm, prior generaal van de karmelietenorde. Foto: Ocarm.org

Titus Brandsma is “een rolmodel voor de menselijkheid”, de katholieke Kerk en de karmelietenorde vandaag. Dat zei pater Míceál O’Neill, prior generaal van de wereldwijde karmelietenorde, tijdens een persconferentie in Rome vrijdagmiddag.

Volgens O’Neill spreekt uit Brandsma’s biografie een diepe toewijding aan mensen in zijn directe omgeving en aan alles wat er gaande is in de wereld. Hij was een groot voorbeeld voor de levenswijze van de karmelieten. “Onze levenswijze wordt wel samengevat als ‘goed en heilig’, wat wij interpreteren als een samenwerking tussen God en mens. Titus begreep en doorleefde dat volledig.”

Alles over Titus

Nieuws en achtergronden over Titus Brandsma:

> kn.nl/titus

Titus Brandsma is volgens O’Neill een uiterst actuele heilige omdat hij een diep katholieke visie belichaamde “op menselijke ontwikkeling en de ontdekking van de volle waardigheid van de menselijke persoon. Dat is relevant in de wereld van vandaag, waarin de menselijke waardigheid vaak met voeten wordt getreden en er een zeer verarmde opvatting bestaat over wat medemenselijkheid ten diepste is.”

Patroon voor de journalisten

Behalve als rolmodel voor priesters en religieuzen, kan Brandsma volgens de prior generaal ook als rolmodel voor journalisten vandaag dienen. Desgevraagd bevestigt O’Neill dat hij op de hoogte is van het pleidooi van ruim zestig journalisten wereldwijd om Titus Brandsma uit te roepen tot beschermheilige van de journalisten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik heb hun open brief gelezen, en sympathiseer zeer met de inhoud ervan. Over de boodschap en argumentatie is goed nagedacht. Dus als men hier in Rome gehoor zou geven aan deze oproep, zouden wij karmelieten dat zeer toejuichen.”

‘Martelaar van het vrije woord’

Dat werd bevestigd door andere karmelieten die bij de persconferentie voor de heiligverklaring aanwezig waren: onder meer pater Michael Driscoll, die wonderbaarlijk genas op voorspraak van Titus, en pater Fernano Millán Romeral, die als vice-postulator bij het heiligverklaringsproces betrokken was.

image
V.l.n.r.: pater Míceál O'Neill, prior generaal, Giovanna Brizi, postulator generaal van de karmelietenorde, en pater Fernando Millán Romeral, vicepostulator. De persconferentie werd gehouden in het het internationale karmelietencollege San'Alberto, waar Titus Brandsma woonde toen hij in Rome studeerde (1906-1909).

Die laatste wees erop dat paus Johannes Paulus II kort na de zaligverklaring in 1985, tegen journalisten heeft gezegd dat Titus Brandsma “een martelaar van het vrije woord” is. “Dat ondersteunt in feite ook dit betoog vanuit de katholieke pers.”

Plechtigheden zondag

Namens de karmelietenorde zal prior generaal O’Neill bij de plechtigheden zondag paus Franciscus vergezellen op het Sint-Pietersplein. Daarbij zal onder meer hetzelfde reliek naar voren gedragen worden dat ook tijdens de zaligverklaring in 1985 werd gebruikt; een stukje stof uit Titus’ habijt.

Ondanks zijn slechte gezondheid zal paus Franciscus waarschijnlijk zoals gepland zelf voorgaan in de viering. Franciscus zal in ieder geval de feitelijke heiligverklaring zelf voorlezen; iets wat formeel alleen de paus mag doen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.