fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Kerkleiders spreken zich uit over klimaat: ‘Vandaag betalen we de prijs, morgen kan nog erger zijn’

Carol Glatz - CNS 9 september 2021
image
Een Amerikaans gezin zit bij de resten van hun door de orkaan Ida verwoestte huis. Volgens paus Franciscus en andere kerkleiders laten dergelijke natuurrampen zien dat klimaatverandering "niet alleen een toekomstige uitdaging is, maar een onmiddellijke en dringende kwestie van overleven”. Foto: CNS photo - Adrees Latif, Reuters

De recente extreme weersomstandigheden en natuurrampen laten zien dat de mensheid nu de prijs betaalt van hoe ze de schepping heeft behandeld. Dat staat in een gezamenlijke boodschap over het klimaat van paus Franciscus, de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en de oecumenische patriarch Bartholomeus van Constantinopel.

In het belang van de jongere generaties en hun toekomst, “moeten we ervoor kiezen om anders te eten, reizen, uitgeven, investeren en leven, waarbij we niet alleen denken aan onmiddellijk belang en winst, maar ook aan toekomstige belangen”, aldus de verklaring.

Klimaattop

“We hebben berouw over de zonden van onze generatie”, schrijven de drie christelijke leiders. Ze zeggen te hopen op toegewijde actie van individuen en wereldleiders in de aanloop naar de VN-klimaatconferentie in Glasgow, Schotland, in november.

image
De anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en paus Franciscus tijdens een ontmoeting in 2019. Foto: CNS photo - Vatican Media via Reuters
“De kinderen en tieners van vandaag zullen catastrofale gevolgen meemaken, tenzij we nu de verantwoordelijkheid nemen”

Het is voor het eerst dat de paus, de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury en oosters-orthodoxe patriarch zich op deze wijze gezamenlijk uitspreken voor ecologische duurzaamheid. De verklaring is gedateerd op 1 september, de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping, en gepubliceerd op 7 september. De boodschap markeert het maandlange Seizoen van de Schepping, dat loopt tot 4 oktober, het feest van Sint-Franciscus van Assisi, patroonheilige van de ecologie.

‘Kies voor het leven’

“Samen, namens onze gemeenschappen, doen we een beroep op het hart en de geest van elke christen, elke gelovige en elke persoon van goede wil. We bidden voor onze leiders die in Glasgow zullen samenkomen om te beslissen over de toekomst van onze planeet en haar mensen”, aldus de verklaring.

image
Paus Franciscus en patriarch Bartholomeus bij een ontmoeting in 2018. Foto: CNS photo - Paul Haring
“We hebben ons eigen belang gemaximaliseerd ten koste van toekomstige generaties”

“We moeten beslissen wat voor wereld we willen nalaten aan toekomstige generaties. God zegt: ‘Kies het leven, zodat jij en je kinderen kunnen leven.’ We moeten ervoor kiezen om anders te leven; we moeten kiezen voor het leven.”

Rentmeesterschap

Het christendom presenteert een concept van rentmeesterschap, waaruit blijkt dat er een “individuele en collectieve verantwoordelijkheid is” voor de door God geschonken schepping. Ook waarschuwt het christendom tegen “korte termijn-belang en schijnbaar goedkope opties die op zand bouwen in plaats van op rots, waarmee ons gemeenschappelijk huis stormen kan weerstaan.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We hebben echter de tegenovergestelde richting gekozen. We hebben ons eigen belang gemaximaliseerd ten koste van toekomstige generaties.”

De wereld moet een verandering doorvoeren en “vrijgevigheid en eerlijkheid nastreven in de manier waarop we leven, werken en geld gebruiken, in plaats van zelfzuchtig gewin”, aldus de boodschap.

Natuurrampen

“Vandaag betalen we de prijs. Het extreme weer en de natuurrampen van de afgelopen maanden onthullen ons opnieuw met grote kracht en tegen hoge menselijke kosten dat klimaatverandering niet alleen een toekomstige uitdaging is, maar een onmiddellijke en dringende kwestie van overleven.”

“Morgen kan erger zijn. De kinderen en tieners van vandaag zullen catastrofale gevolgen meemaken, tenzij we nu de verantwoordelijkheid nemen, als ‘medewerkers van God’ om onze wereld in stand te houden.”

De gehele gezamenlijke verklaring is hier te lezen.

https://www.kn.nl/donaties/