fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pasen

Hollandse bloemenpracht met bisschoppelijke zegen onderweg naar Rome voor Pasen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 3 april 2023
image
Paus Franciscus te midden van de paasbloemen die het Sint-Pietersplein vorig jaar sierden. Ook dit jaar is de florale aankleding in Nederlandse handen. Foto: CNS - Paul Haring

Ook dit jaar zullen oer-Hollandse bloemen het Sint-Pietersplein met Pasen verfraaien. Dinsdag worden de bloemen vanuit de Keukenhof verzonden. Traditiegetrouw wordt de bloemenpracht eerst door bisschop Hans van den Hende gezegend.

Evenals vorig jaar is Piet van der Burg uit Berkel en Rodenrijs de hoofdarrangeur. Hij zal donderdag met een team naar Rome vliegen om het Sint-Pietersplein te versieren aan de hand van een eerder gemaakt ontwerp. Dit jaar staat de roos in het ontwerp centraal.

Flinke klus

Van der Burg is pas sinds vorig jaar de hoofdarrangeur van de bloemdecoraties op het Sint-Pietersplein. Paul Deckers, die jarenlang de bloemen voor Pasen verzorgde, kreeg de organisatie vorig jaar niet meer voor elkaar.

Rector Antoine Bodar van de Romeinse Friezenkerk schoot te hulp en kwam uit bij Van der Burg, die de organisatie op zich wilde nemen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Die organisatie is een flinke klus, die al in oktober begon met het vinden van sponsoren. De bloemen zijn namelijk een geschenk van de Nederlandse sierteeltsector aan de paus. Veel bedrijven uit de Bollenstreek steunen dit project.

Met het verzenden van de bloemen is het werk nog niet gedaan. Het plaatsen van de bloemen kost het team zo’n twee tot drie dagen.

Een handdruk van de paus

De eerste keer dat Nederlandse bloemen het plein versierden was in 1985.

Na afloop van het ‘Urbi et Orbi’ spraken de voormalige pausen de legendarische woorden “bedankt voor de bloemen”. Paus Franciscus heeft met deze gewoonte gebroken en nog niet eerder deze woorden publiekelijk uitgesproken.

https://www.kn.nl/donaties/

Wel kreeg de hoofdarrangeur vorig jaar een handdruk van hem, zo vertelt hij aan NOS. “Dan ga je door de grond. Ik weet niet precies hoe ik het moet uitleggen, maar dat is een heel bijzonder moment.”