fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pasen

Vaticaan maakt pauselijke plannen voor Goede Week bekend

Luuk van den Einden 22 maart 2022
image
Paus Franciscus tijdens de Palmzondagmis van 2021. Dit jaar vindt die weer op het Sint-Pietersplein plaats, zodat gewone gelovigen erbij kunnen zijn. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Het Vaticaan heeft het schema gepubliceerd voor de Missen die paus Franciscus in de Goede Week gaat vieren. Na twee jaar van geannuleerde of ingetogen vieringen mogen gelovigen weer in groten getale aanwezig zijn.

De vieringen op Palmzondag en Paaszondag zijn voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie weer op het Sint-Pietersplein, laat het Vaticaan weten. Dat betekent dat er ook weer ruimte is voor gelovigen om de Missen daar bij te wonen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook de kruisweg op Goede Vrijdag kan weer gelopen worden. In 2020 werd die geannuleerd, terwijl de kruisweg van vorig jaar op zeer sobere wijze op het Sint-Pietersplein plaatsvond, in plaats van in het Colosseum.

Witte Donderdag

Zoals de gewoonte is bij de publicatie van het paasschema van de paus, is niet bekend gemaakt waar hij de Mis van het Laatste Avondmaal viert. Voor de pandemie maakte paus Franciscus er een gebruik van om die Mis te vieren in een gevangenis of asielzoekerscentrum, waar hij ook de voeten van wie daar verblijven ritueel wast.

Vorig jaar celebreerde de paus op Witte Donderdag een private Mis samen met kardinaal Angelo Becciu, voormalig prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligverklaringen. Kardinaal Becciu was een aantal maanden daarvoor afgetreden vanwege een onderzoek naar zijn rol in mogelijk financieel wanbeheer binnen het Vaticaanse Staatssecretariaat.

Zie onderstaande tijdlijn voor een overzicht van het programma van de paus in de Goede Week. Beweeg de muis over een foto of klik voor meer informatie.

Bron: Catholic News Service