fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Raad van Kardinalen bespreekt Oekraïne en de impact van de oorlog

Catholic News Service 29 april 2022
image
Paus Franciscus tijdens een bijeenkomst met de Raad van Kardinalen in februari van dit jaar. Foto: CNS - Vatican Media

De Raad van Kardinalen kwamen de afgelopen dagen bijeen in het Vaticaan. Onder meer de oorlog in Oekraïne stond op de agenda, maakte de persdienst van  het Vaticaan donderdag bekend.

De bijeenkomsten waren van maandag tot en met woensdag. Paus Franciscus kampte met een ontstoken knie en moest daarom op advies van zijn arts zijn afspraken op 26 april annuleren, waaronder een zitting van de Raad van Kardinalen.

Oekraïne

Er was een discussie over het conflict in Oekraïne en de impact ervan op de Kerk, de oecumene en de sociaal-politieke sfeer, zei het Vaticaan op 28 april.

De kardinalen reflecteerden op de situatie en steunden de verschillende, op vrede gerichte, initiatieven die zijn gelanceerd door paus Franciscus en het Vaticaanse staatssecretariaat.

Elke kardinaal presenteerde vervolgens een overzicht van de verschillende situaties op zijn eigen continent, waarbij onderwerpen als vrede, gezondheidszorg, armoede, moeilijke politieke situaties en pastorale problemen in de plaatselijke Kerken aan de orde kwamen.

Klimaat

Verder bespraken de kardinalen de klimaatverandering en de aanstaande COP27-bijeenkomst in Egypte die in november zal plaatsvinden. Ze dachten na over wat de Kerk zou kunnen doen om de aandacht te vestigen op de urgentie van het probleem.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De kardinalen zetten ook een diepgaande discussie voort die ze in februari waren begonnen over de positie van vrouwen in de Kerk. De Braziliaanse zuster Laura Vicuña Pereira Manso gaf er een presentatie over.

Diplomatieke dienst

Op de laatste dag gingen de kardinalen verder met een reflectie over de diplomatieke dienst van het Vaticaan en de rol van de apostolisch nuntius, de ambassadeurs die de Heilige Stoel bij landen, en de paus bij bisschoppenconferenties vertegenwoordigen.

Nieuwe grondwet

De kardinalen sloten de sessie af met het bespreken van de implementatie van Praedicate Evangelium, de nieuwe ‘grondwet’ voor de Romeinse curie. Dit project begon paus Franciscus kort na zijn aantreden in 2013 samen met het College van Kardinalen. De tekst werd 19 maart door het Vaticaan gepubliceerd en zal op 5 juni van kracht worden.

https://www.kn.nl/donaties/

De Raad bestaat uit zeven kardinalen, die de paus adviseren over onder meer de hervorming van de Romeinse curi. Zes van hen waren de afgelopen dagen aanwezig. Alleen kardinaal Pietro Parolin – de staatssecretaris van het Vaticaan – was verhinderd: hij zat in Mexico, voor de dertigste verjaardag van het aangaan van diplomatieke banden tussen dat land en de Heilige Stoel.

In juni komt de Raad weer bij elkaar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.