<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Goedgezinde paus verlaat het ziekenhuis: ‘Ik leef nog’

Cindy Wooden - CNS 1 april 2023
image
Paus Franciscus is vandaag ontslagen uit het ziekenhuis. Tijdens zijn verblijf bracht hij onder meer een bezoek aan de afdeling kinderoncologie. Foto: CNS - Persbureau van de Heilige Stoel

Paus Franciscus is na vier dagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome ontslagen. Bij het verlaten van het ziekenhuis nam hij kort de tijd om met andere patiënten en hun families te spreken en te bidden.

“Ik leef nog”, grapte paus Franciscus tegen verslaggevers die vroegen hoe het met hem ging toen hij eerder vandaag het Gemelli-ziekenhuis in Rome verliet.

Troost

De 86-jarige paus, die sinds 29 maart in het ziekenhuis lag vanwege longproblemen, liet zijn auto stoppen en stapte uit om aanwezigen te begroeten die buiten het ziekenhuis op hem stonden te wachten.

Daaronder waren de ouders van een meisje dat de avond ervoor was overleden. Paus Franciscus omhelsde de moeder en hield haar handen en die van de vader vast om met hen te bidden. De paus maakte een kruisteken op het voorhoofd van elk van hen en gaf hen beiden een kus op de wang.

image
Na het verlaten van het ziekenhuis bracht de paus een bezoek aan de basiliek van Santa Maria Maggiore, waar hij onder meer bad voor de jonge patiëntjes die hij tijdens zijn verblijf had ontmoet. Foto: CNS - Persbureau van de Heilige Stoel

Ook tekende hij het gips van een jongen die zijn arm had gebroken tijdens het voetballen.

Gebed voor kinderen

Voordat hij terugkeerde naar het Vaticaan, stopte hij om te bidden bij de basiliek van Santa Maria Maggiore. Daar bidt hij voor en na elke buitenlandse reis die hij maakt. Toen de paus in juli 2021 vanwege een darmoperatie naar het ziekenhuis moest, bezocht hij naderhand ook deze basiliek voor gebed.

Volgens het Vaticaan vertrouwde de paus in de kerk “de kinderen die hij ontmoette op de afdelingen kinderoncologie en kinderneurochirurgie van het ziekenhuis, alle zieken en zij die lijden onder ziekte en het verlies van hun geliefden” op aan Maria.

image
Tijdens zijn opname doopte paus Franciscus een baby die voor onderzoek in het ziekenhuis verbleef. Foto: CNS - Persbureau van de Heilige Stoel

Naast zijn bezoek aan de kinderoncologie en -neurochirurgieafdelingen van het ziekenhuis, doopte de paus ook een baby die voor onderzoek in het ziekenhuis verbleef.

‘Te veel’

Toen hij de verslaggevers buiten het ziekenhuis begroette, zei paus Franciscus tegen hen: “Ik weet dat sommigen van jullie hier de nacht hebben doorgebracht – dat is te veel.” Daarbij bedankte hij hen voor hun werk “om de mensen op de hoogte te houden”.

Paus Franciscus bevestigde daarbij nog wat Matteo Bruni, hoofd van het Vaticaanse persbureau, al had gezegd en liet weten dat hij op 2 april aanwezig zal zijn bij de Mis op Palmzondag op het Sint-Pietersplein.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.