<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus benoemt zuster tot ondersecretaris dicasterie Integrale Ontwikkeling

Catholic News Service 26 maart 2021
image
Paus Franciscus tijdens een eerdere ontmoeting met zuster Alessandra Smerilli. Foto: Salesian Sisters - Daughters of Mary Help of Christians via Facebook

Paus Franciscus heeft de salesiaanse zuster Alessandra Smerilli tot ondersecretaris voor geloof en ontwikkeling benoemd bij het dicasterie ter bevordering van de integrale menselijke ontwikkeling.

De 46-jarige Italiaanse is hoogleraar economisch beleid. Ze is adviseur van het bestuurskantoor van Vaticaanstad en van de bisschoppensynode, en coördinator van de economie-taskforce van de Covid-19-commissie van het Vaticaan.

Een drijvende kracht

Smerilli is ook een van de drijvende krachten achter het lopende Economy of Francesco-project. Dat brengt jonge economen en wetenschappers samen die op zoek zijn naar manieren om de economie beter te laten omgaan met de menselijke waardigheid en de schepping.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ze wordt de zesde vrouwelijke ondersecretaris in het Vaticaan. Twee dienen er bij het dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven. En steeds één bij de bisschoppensynode, het Staatssecretariaat en de Congregatie voor Instituten voor het Godgewijde Leven en Sociëteiten van Apostolisch Leven.

Grote beproevingen

In een verklaring na de aankondiging van haar benoeming op zei Smerilli: “Ik streef er nu naar om mijn expertise op het gebied van economie en de sociale leer van de Kerk in te zetten voor een steeds concretere dienst aan de missie van de Kerk en de Heilige Stoel. ”

“We maken tijden door van grote beproevingen waarin de waarden waarop de mensheid altijd is gegrondvest in twijfel worden getrokken”, zei Smerilli. “Waarin individuen en gezinnen lijden onder een verwoestende sociale, politieke, antropologische en culturele crisis, die door de Covid-19-pandemie is verergerd. En waarin referentiepunten aarzelen.” Gelovigen worden geroepen om te herontdekken wat hen echt ondersteunt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De toekomst voorbereiden

Dankzij de bijdragen van “vele collega’s, experts, academici en externe partners, gelovigen en niet-gelovigen”, zei ze, heeft de Vaticaanse Covid-19-commissie benadrukt “hoe gekwetst de mensheid zich voelt en hoe zij concrete antwoorden en liefde nodig heeft om te herstellen. We kunnen niet teruggaan naar de oude wereld, we moeten de toekomst goed voorbereiden”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.