Paus Franciscus en leden van zijn Raad van Kardinalen hebben deze week gesproken over de wijze waarop de principes achter zijn hervorming van de Romeinse Curie ook kunnen worden weerspiegeld in de structuur en werking van diocesane kanselarijen.
Na afloop van de bijeenkomst van de raad op 26 en 27 juni, meldde het persbureau van het Vaticaan dat een van de agendapunten een reflectie was over hoe “de geest, principes en criteria” van de apostolische constitutie Praedicate Evangelium (‘Verkondig het Evangelie’) ook op het niveau van bisdomsbesturen kunnen worden geïmplementeerd.
Kardinaal Gianfranco Ghirlanda, hoogleraar canoniek recht aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome en een van de belangrijkste kerkrechtelijke adviseurs van de paus en verschillende Vaticaanse instanties, was ook uitgenodigd voor die reflectie.
De genoemde apostolische constitutie, gepubliceerd in 2022, riep op tot de “missionaire bekering” van de Kerk en haar structuren om de missie om het evangelie te verkondigen beter te dienen. Een belangrijk onderdeel van die inspanning was het versterken van het ‘synodale’ karakter van de Kerk, zodat alle gedoopten naar elkaar luisteren en de verantwoordelijkheid voor de missie van de kerk delen.
De grondwet benadrukte ook de noodzaak voor kerkelijke instellingen om de geestelijke vorming van medewerkers te bevorderen, evenals hun “persoonlijke integriteit en professionaliteit” en samenwerking tussen verschillende instellingen en vakgebieden.
De Raad van Kardinalen werd ook bijgepraat door kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de bisschoppensynode, over de stappen die in de afgelopen maanden zijn genomen ter voorbereiding op de eerste algemene vergadering van de bisschoppensynode in oktober.
Verder stonden de aanpak van kindermisbruik en de oorlog in Oekraïne op de agenda van de Raad van Kardinalen. Deze adviesraad van de paus bestaat momenteel uit negen kardinalen van over de hele wereld.