<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus en Raad van Kardinalen willen curiehervormingen ook naar bisdommen doortrekken

Cindy Wooden - CNS 29 juni 2023
image
De paus tijdens een eerdere ontmoeting met zijn huidige Raad van Kardinalen. Afgebeeld, met de klok mee vanaf links, zijn: de kardinalen Gérald Lacroix van Québec; Juan José Omella Omella van Barcelona; Seán O'Malley van Boston; Fridolin Ambongo Besungu van Kinshasa, Congo; en Pietro Parolin, Vaticaans staatssecretaris. Rechts van de paus: bisschop Marco Mellino, secretaris van de raad; en de kardinalen Sérgio da Rocha van São Salvador da Bahia, Brazilië; Oswald Gracias van Mumbai, India; Fernando Vérgez Alzaga, voorzitter van de commissie die Vaticaanstad bestuurt; Jean-Claude Hollerich van Luxemburg. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus en leden van zijn Raad van Kardinalen hebben deze week gesproken over de wijze waarop de principes achter zijn hervorming van de Romeinse Curie ook kunnen worden weerspiegeld in de structuur en werking van diocesane kanselarijen.

Na afloop van de bijeenkomst van de raad op 26 en 27 juni, meldde het persbureau van het Vaticaan dat een van de agendapunten een reflectie was over hoe “de geest, principes en criteria” van de apostolische constitutie Praedicate Evangelium (‘Verkondig het Evangelie’) ook op het niveau van bisdomsbesturen kunnen worden geïmplementeerd.

‘Missionaire bekering’

Kardinaal Gianfranco Ghirlanda, hoogleraar canoniek recht aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome en een van de belangrijkste kerkrechtelijke adviseurs van de paus en verschillende Vaticaanse instanties, was ook uitgenodigd voor die reflectie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De genoemde apostolische constitutie, gepubliceerd in 2022, riep op tot de “missionaire bekering” van de Kerk en haar structuren om de missie om het evangelie te verkondigen beter te dienen. Een belangrijk onderdeel van die inspanning was het versterken van het ‘synodale’ karakter van de Kerk, zodat alle gedoopten naar elkaar luisteren en de verantwoordelijkheid voor de missie van de kerk delen.

De grondwet benadrukte ook de noodzaak voor kerkelijke instellingen om de geestelijke vorming van medewerkers te bevorderen, evenals hun “persoonlijke integriteit en professionaliteit” en samenwerking tussen verschillende instellingen en vakgebieden.

Andere agendapunten

De Raad van Kardinalen werd ook bijgepraat door kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de bisschoppensynode, over de stappen die in de afgelopen maanden zijn genomen ter voorbereiding op de eerste algemene vergadering van de bisschoppensynode in oktober.

Verder stonden de aanpak van kindermisbruik en de oorlog in Oekraïne op de agenda van de Raad van Kardinalen. Deze adviesraad van de paus bestaat momenteel uit negen kardinalen van over de hele wereld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.