Paus Franciscus nam tijdens de vlucht van Slowakije terug naar Vaticaanstad de tijd voor vragen van journalisten over twee hete hangijzers: homopartnerschappen en de weigering van de Communie aan politici vanwege hun politieke standpunten.
De paus refereerde in het vraaggesprek naar de kwestie over wettelijke regelgeving voor homoseksuele koppels. In oktober vorig jaar zorgde een documentaire over dat onderwerp voor flink wat verwarring: de paus deed in die documentaire uitspraken die sommige (nieuws)media opvatten als een pleidooi voor gezinsvorming door homokoppels. Twijfels over de manier waarop zijn citaten vertaald werden en over de montage van de documentaire maakten de verwarring alleen maar groter.
In het vliegtuig vanuit Slowakije benadrukte paus Franciscus dat het huwelijk een sacrament is en dat de Kerk niet de macht heeft om een sacrament te veranderen. Wel sprak hij met goedkeuring over “wetten die de situatie van mensen met een andere seksuele geaardheid verbeteren.” Volgens de paus “zijn die belangrijk om mensen daarmee te helpen.”
Volgens de paus kan de Kerk alleen niet “gevraagd worden iets te geven wat zij vanuit haar aard niet kan verschaffen” bij pogingen om mensen met een andere geaardheid een betere maatschappelijke positie te bezorgen.
“Dat betekent niet dat we zulke mensen moeten veroordelen; alsjeblieft niet, want deze mensen zijn broeders en zusters die we nabij moeten zijn”, zei de paus. “Maar het huwelijk als sacrament is helder. Burgerlijke wetten die bijvoorbeeld betere toegang tot gezondheidszorg geven zijn goed, maar het huwelijk als sacrament is tussen een man en een vrouw.”
Ook beantwoordde paus Franciscus vragen over het weigeren van de Communie aan katholieke politici die niet-katholieke standpunten hebben. In de Verenigde Staten woedt bijvoorbeeld de discussie of president Joe Biden de Communie ontzegd moet worden vanwege zijn pro-choicestandpunt over abortus.
Volgens de paus moeten bisschoppen die discussie op een pastorale manier voeren en niet “de politieke sfeer binnenstappen.” Bisschoppen moeten zich als een herder gedragen, zegt de paus: “Ze moeten een herder zijn op Gods manier, dus met nabijheid, mededogen en tederheid. Een herder die dat niet doet, struikelt en houdt zich bezig met zaken die niet herderlijk zijn.”
Paus Franciscus zag af van rechtstreeks commentaar op de Amerikaanse situatie. “Omdat ik de details niet ken”, gaf hij als reden daarvoor. “Ik spreek hier vanuit principe.”
Zelfs heeft de paus naar eigen zeggen nog nooit iemand de Communie geweigerd. “Nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik weet niet of iemand in deze omstandigheden ooit naar mij toe is gekomen, maar ik heb nog nooit iemand de Communie geweigerd in heel mijn priesterschap.”
Bronnen: Crux, Catholic News Service