<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

Griekse kerkleiders: ‘Trek lessen uit verwoestende bosbranden’

Jonathan Luxmoore - OSV News 31 juli 2023
image
Een brandweerman bij een natuurbrand bij het dorp Vati op het eiland Rhodos, Griekenland, 25 juli 2023. Foto: OSV News - Nicolas Economou, Reuters

Kerkleiders in Griekenland hebben opgeroepen om lessen te trekken nadat een golf van branden delen van het land verwoestte tijdens de hoogste zomertemperaturen sinds een halve eeuw.

“We weten nog steeds niet hoeveel kerkgemeenschappen getroffen zijn, omdat hotels in brand stonden en mensen geëvacueerd werden”, zei aartsbisschop Josif Printezis van Naxos, Andros, Tinos en Mykonos, secretaris-generaal van de Griekse katholieke bisschoppenconferentie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Maar de paus heeft vaak gesproken over hoe we allemaal moeten samenwerken om de klimaatverandering te keren. Hoewel het in Griekenland moeilijk te zeggen is of deze laatste branden hier direct mee te maken hebben, moeten we goed nadenken en ons gemeenschappelijke huis respecteren.”

Dorpen verwoest

Volgens de vicaris-generaal van het aartsbisdom Rhodos wordt het probleem van de bosbranden in Griekenland steeds erger. “Dorpen zijn volledig verwoest – en omdat het zo heet en droog is, met harde wind, woeden de branden nog steeds”, aldus pater Luke Gregory.

image
Bosbranden naderen dorp Asklipieio op het eiland Rhodos. Foto: OSV News - Nicolas Economou, Reuters

“Paus Franciscus profeteert hier al jaren over en we hebben gewoon niet geluisterd. Wereldleiders en de fossiele brandstofindustrie moeten hier nota van nemen. De rest van ons moet wakker worden voor deze ernstige situatie en aan ons gemeenschappelijke huis denken, niet alleen aan onszelf.”

Telegram van de paus

Paus Franciscus liet in een telegram van 28 juli aan bisschop Petros Stefànou, voorzitter van de Grieks-katholieke bisschoppenconferentie, weten dat hij “diep bezorgd is over de bedreiging van het leven en de schade veroorzaakt door de wijdverspreide bosbranden” in verschillende delen van Griekenland.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus verzekert “alle getroffenen van zijn spirituele nabijheid en bidt dat God de inspanningen van de brandweerlieden en andere hulpverleners om deze gevaarlijke situatie te bestrijden zal zegenen”, aldus het telegram dat is ondertekend door de staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin.

Franciscus benadrukte dat het zijn “hoop is dat de risico’s voor ons gemeenschappelijk huis, nog verergerd door de huidige klimaatcrisis, alle mensen zullen aansporen om hun inspanningen te hernieuwen om te zorgen voor het geschenk van de schepping, omwille van toekomstige generaties.”

‘In oorlog met het vuur’

In heel Griekenland zijn vanaf midden juli honderden branden gemeld. De meeste worden toegeschreven aan brandstichting en menselijke nalatigheid, onder hittegolfomstandigheden met winden met hoge snelheid.

image
Foto: OSV News - Nicolas Economou, Reuters

Op Rhodos werden tot 300 brandweermannen ingezet, ondersteund door tientallen vrachtwagens en blusvliegtuigen, terwijl 20.000 mensen naar veiliger locaties werden gebracht in de grootste brand-evacuatie ooit in Griekenland. In een toespraak voor het parlement van Athene zei premier Kyriakos Mitsotakis dat Griekenland “in oorlog is met vuur”.

Toeristen zwerven rond

Volgens pater Gregory zijn er op Rhodos momenteel ongeveer 30.000 mensen die “rondzwerven en nergens heen kunnen” nadat ze gedwongen waren om hun hotels te verlaten. Hij voegde eraan toe dat het hem verbaast dat er nog steeds toeristen aankomen op de luchthaven van het eiland.

“Caritas wil niet in de weg lopen, maar zodra de brandweermannen hun werk hebben gedaan, staan we paraat”
- Aartsbisschop Printezis

Voor katholieke toeristen die gestrand zijn kan de plaatselijke kerkgemeenschap niet veel meer doen dan een plek bieden om te bidden. Gregory wijst erop dat de kleine parochie van het eiland al hulp biedt aan migranten en vluchtelingen en wekelijks voedselpakketten verstrekt aan 700 mensen.

Schade nog onbekend

Aartsbisschop Printezis zei dat de Grieks-katholieke kerk wel “paraat staat” zodra de branden geblust zijn. “Caritas wil niet in de weg lopen, maar we zullen contact opnemen met de verantwoordelijken zodra de volledige schade bekend is”, aldus de secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De autoriteiten kennen en respecteren het werk van Caritas, en zodra de brandweermannen hun werk hebben gedaan, zullen we kijken wat er nodig is voor degenen die hun huis hebben verloren.”

Kleine minderheid

De zes bisdommen en aartsbisdommen van de katholieke kerk in Griekenland tellen ongeveer 200.000 leden, minder dan 2% van de bevolking van Griekenland. De overgrote meerderheid van de bevolking behoort tot de Grieks-orthodoxe kerk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.