<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Stap naar het midden: Hugo de Jonge lijsttrekker CDA

Roel Weerheijm 16 juli 2020
image
Hugo de Jonge Foto: rijksoverheid.nl

Hugo de Jonge is verkozen tot lijsttrekker van het CDA. Na een jaar heeft het CDA daarmee weer een nieuwe politiek leider. Voorganger Sybrand van Haersma Buma werd op 26 augustus 2019 burgemeester van Leeuwarden.

De meerderheid die De Jonge achter zich wist te scharen, was klein. Hij behaalde 50,7% van de stemmen, tegenover 49,3% voor Pieter Omtzigt. Met diens deelname was aanvankelijk geen rekening gehouden.

Vier keuzemogelijkheden

De strijd leek aanvankelijk alleen te gaan tussen Hugo de Jonge en Mona Keijzer. Al snel sloot ook Martijn van Helvert aan, maar hij viel ook vlot weer af. Pieter Omtzigt meldde zich pas later aan. Zijn deelname vergrootte de spanningen binnen de partij.

De meningen over de vier keuzemogelijkheden waren verdeeld: sommigen meenden dat er echt weer iets te kiezen was, anderen maakten zich zorgen over de interne verdeeldheid die deze verkiezingen leken te zaaien.

Steun onder CDA-prominenten

Hugo de Jonge geniet brede steun onder CDA-prominenten, maar Pieter Omtzigt is juist populair in het land, mede dankzij zijn niet aflatende inzet voor gedupeerden in de toeslagenaffaire.

Hugo de Jonge is in het kabinet Rutte-III vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op 19 maart nam hij het ministerschap van Medische Zorg tijdelijk over van Bruno Bruins (VVD).

Coronadossier

Bruins werd een dag eerder onwel in de Tweede Kamer en vroeg ontslag aan bij de koning vanwege oververmoeidheid door het Coronadossier. Nadat Martin van Rijn (PvdA) op 20 maart werd geïnstalleerd als minister van Medische Zorg, behield Hugo de Jonge het coronadossier.

De partij-overstijgende benadering en de lessen van het coronadossier wil De Jonge toepassen op Nederland, schrijft NRC naar aanleiding van zijn lijsttrekkerschap. Zijn visie ligt in lijn met de koers van de partijtop van het CDA.

Koers CDA

Die koers werd afgelopen najaar duidelijk dankzij het discussiestuk Zij aan zij, waarin het CDA afscheid nam van het conservatisme onder Buma, en het neoliberalisme en de marktwerking in de zorg onder Balkenende.

Wat migratie betreft heeft De Jonge zich eerder van een rechtsere kant laten zien.

Ingewikkeld en gevoelig

Vanaf de kabinetten-Paars ligt het politiek leiderschap van het CDA vaak ingewikkeld en gevoelig. Eén van de dieptepunten was het congres dat de partij op 2 oktober 2010 in Arnhem hield over de gedoogsteun van de PVV voor het minderheidskabinet Rutte-I.

Bittere nasmaak

Bij menig CDA-betrokkene zorgt dit kabinet nog steeds voor een bittere nasmaak; de felle discussie in Noord-Brabant over samenwerking van het provinciale CDA met Forum voor Democratie getuigt daarvan.

Wonden in het CDA helen

Onder de leiding van Buma moesten na Rutte-I, en na het vertrek van partijprominenten als Maxime Verhagen en Camiel Eurlings, de wonden helen die in de partij waren geslagen. Buma trok het CDA weer meer naar de rechts-conservatieve hoek.

Vertrek Buma

Dankzij het verkiezingsresultaat in 2017 ging Buma met het CDA kansrijk de kabinetsonderhandelingen in, met als resultaat de vierpartijencoalitie VVD/CDA/CU/D66. Nadat hij vorig jaar burgemeester van Leeuwarden werd, ontstond de behoefte aan een nieuwe politieke leider.

Forum voor Democratie

Het kiezen van een nieuwe politieke leider kreeg nu meer tijd en ruimte. Maar ook deze verkiezingen kenden spannende momenten, niet alleen vanwege de late deelname van Omtzigt en Van Helvert. Zo liet Mona Keijzer weten ook landelijke samenwerking met Forum voor Democratie niet uit te sluiten.

Centrumgerichte leider

Met Hugo de Jonge lijkt het CDA een centrumgerichte leider te hebben gekozen die zich in het overlappende gebied tussen de verschillende partijvleugels bevindt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.