<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Klaag- of jubelzang?

Anton de Wit 9 april 2020
image
Nathan Dumlao - unsplash.com

Spreekt God tot ons via de coronacrisis? In een scherp en lezenswaardig artikel in Time Magazine gaf de anglicaanse theoloog N.T. Wright daar onlangs stellig antwoord op: nee, dat doet Hij niet, en elke christelijke poging om toch iets van een goddelijk woord te ontwaren in de pandemie gaat mank.

Een straf? Een waarschuwing? Een teken? Wright noemt het de Pavlov-reactie van een veel te rationalistisch christendom, dat overal te gemakkelijke en te snelle verklaringen voor eist.

Traditie van de klaagzang

Laten we liever de bijbelse traditie van de klaagzang – zoals we die bijvoorbeeld in de psalmen volop aantreffen – afstoffen, zo bepleit deze prominente Britse bijbelkenner; een hartgrondig ‘Waarom?’ uiten zonder meteen een antwoord te verwachten.

Ik weet het, het nodigt niet bepaald uit tot verder lezen, wanneer ik hier stel dat wij in de extra dikke Paaseditie van Katholiek Nieuwsblad dit jaar een verzameling klaagzangen hebben aangelegd. Klagerige of pessimistische artikelen zult u ook niet aantreffen, vrees niet; we vergeten heus niet dat Pasen een vreugdevol feest is…

Verwarring en onzekerheid

Maar ja, het is het raarste Pasen sinds mensenheugenis. Als er in onze kerken géén jubelend halleluja uit vele kelen klinkt… Maar, zo relativeerde jezuïet Nikolaas Sintobin deze week in een overweging op onze site, dat klonk er op de allereerste paasmorgen, toen Christus’ graf leeg aangetroffen werd, naar alle waarschijnlijkheid ook niet.

Ook toen was er vooral verwarring, onzekerheid en angst bij de leerlingen. Geen zelfgenoegzame praat over goddelijke toorn of tekens van boven, maar een ademloos ‘Waarom?’ waarop geen gemakkelijk antwoord te verwachten valt.

In de Paaseditie van KN vindt u vele echo’s van dat uitgehouden ‘waarom’ – en daarom inderdaad klaagzangen in de zin die N.T. Wright bedoelde. Bijvoorbeeld in een aantal mooie essays om geduldig op te kauwen, met daarin ook het appèl om vooral verder te lezen, luisteren en kijken deze Paasdagen: Willem Jan Otten schrijft over literatuur, Myrthe Meester over muziek, Jaap-Harm de Jong over film.

Jubelzang

Want zolang de coronacrisis niet voorbij is, houdt de klaagzang aan. Laat het accent daarbij liggen op het tweede deel van het woord; klagen kan iedereen, maar de kunst bestaat erin je klacht uit te zingen, in een welgemeende bede aan de Allerhoogste. Ze gaat dan als vanzelf over in een jubelzang, passend bij Pasen.

Ons halleluja zal klinken, ook dit jaar. Laat het bescheidener zijn, ingetogen, in de beslotenheid van onze huiskamers ver van dierbare vrienden, familie, collega’s; laat het getekend zijn door verdriet en gemis… Maar toch, het zal klinken, met des te meer diepgang, met des te meer overtuiging.

Dat wens ik u van harte toe, ook namens alle collega’s bij KN: een zalig Pasen!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.