<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Ons hele onderwijs snakt naar een cultuuromslag

Anton de Wit 30 januari 2020
image
Foto: Celia Ortega - unsplash.com

Op het moment dat u dit leest, wandel ik vermoedelijk met mijn kinderen door de dierentuin. De leraren staken deze dagen, je moet wat.

De maatschappelijke steun voor de onderwijsstakingen kalft af, zo blijkt uit een recente opiniepeiling van EenVandaag. Bij de eerste staking in september 2017 steunde 85 procent van de ouders met schoolgaande kinderen de actie. Nu is dat nog maar 57 procent.

Is het dan nooit genoeg?

Het is nog steeds een meerderheid, maar toch. Er klinkt meer gemor: het kabinet heeft toch extra geld uitgetrokken, de salarissen zijn omhoog gegaan, is het dan nooit genoeg?

Bovendien worden de ouders door deze staking opgezadeld met een logistiek probleem; de kinderen zijn thuis, men moet vrij nemen, het kroost op sleeptouw nemen. Het zal wel druk zijn in de dierentuin vandaag…

De angel van het probleem

Maar hierin zit nu net de angel van het probleem. Ouders, zo blijkt uit de genoemde peiling, hebben wél in overgrote meerderheid begrip voor de klachten van leerkrachten over te hoge werkdruk, te veel bureaucratie, te grote klassen.

Maar voor een belangrijk deel zadelen wij, ouders, het onderwijs ook zelf op met die lasten. Als tweeverdieners hebben we amper nog tijd voor onze kinderen, maar we verwachten wel het allerbeste en allerindividueelste onderwijs voor onze prinsjes en prinsesjes.

Papierwinkel

Dat heeft gezorgd voor de papierwinkel waar docenten buiten lestijd zoet mee zijn, dat maakt dat grote klassen ondoenlijk zijn. Een groep van 35 kinderen is helemaal niet lastig te hanteren, zolang die kinderen ook inderdaad een groep vormen.

Het probleem is een klas van 35 hoogst unieke uitzonderingsgevallen, met elk hun eigen gebruiksaanwijzing en zorgvuldig gedocumenteerde eisenlijst, strikt gemonitord door al te assertieve ouders.

“Ik overdrijf niet als ik zeg dat we in een cultuur van ouderlijke overdrijving leven”
- Anton de Wit

Natuurlijk, we willen het beste voor ons kind. We willen dat het gezien wordt in de groep, de aandacht en zorg en uitdaging krijgt die het verdient. Ik ben daar bij mijn eigen kinderen ook alert op. Maar men kan het ook overdrijven, en ik overdrijf niet als ik zeg dat we in een cultuur van ouderlijke overdrijving leven.

Je ziet het voortdurend: elk pijntje wordt geproblematiseerd, de kleinste afwijking in het gedrag wordt van een psychologisch etiket voorzien, elke mogelijke hobbel moet worden gladgestreken voor het kind. Daar begint de overbelasting van het onderwijssysteem, niet bij regelgeving of (gebrek aan) financiering vanuit Den Haag.

Kinderen van de rekening

De kinderen van de rekening zijn de kinderen die écht extra zorg nodig hebben. Als er ergens alle reden is om te staken, dan is het in het speciaal onderwijs.

Ook dat zeg ik met enige eigen ervaring: ik heb een kind op het speciaal onderwijs, en het verschil met de reguliere scholen van onze andere kinderen is schrijnend.

Speciaal onderwijs

Juist in het speciaal onderwijs is er een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd personeel, aan passende onderwijsmethoden, aan extra zorg en begeleiding. Het verweer is steevast: sorry, geen geld, alle overheidsbudgetten gaan op aan de begeleiding van ‘speciale’ kinderen in het regulier onderwijs.

Meer geld biedt ook hier geen structurele oplossing. Ons hele onderwijs snakt naar een cultuuromslag. Laat die beginnen bij de ouders.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.