fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verenigde Staten

VS: extreme abortuswet haalt tot opluchting bisschoppen geen meerderheid in Senaat

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 mei 2022
image
Op 2 mei lekte een conceptvonnis van het Hooggerechtshof over abortuswetgeving uit. Voor- en tegenstanders lieten zich horen bij het Hof. Foto: CNS - Rhina Guidos

Een federale abortuswet die abortus tot mensenrecht zou verklaren, is woensdag opnieuw niet aangenomen door de Amerikaanse Senaat. De bisschoppen in de VS reageren opgelucht.

De Wet op Bescherming van de Gezondheid van Vrouwen zou bestaande pro-life wetten ondermijnen, stelden criticasters. Zo zou er geen bovengrens meer zijn aan de termijn waarop een vrouw een abortus mag ondergaan en zouden gewetensbezwaarde artsen worden gedwongen abortussen uit te voeren.

Met 49 stemmen voor en 51 tegen haalde het wetsvoorstel het net niet. In februari werd een nagenoeg gelijk wetsvoorstel ook afgewezen.

‘Stop met pushen’

Het wetsvoorstel, dat in september 2021 in het Huis van Afgevaardigden werd aangenomen, is “veel extremer dan Roe v. Wade”, het vonnis waarmee het Hooggerechtshof in 1973 abortus legaliseerde. Dat zeiden aartsbisschop William Lori, voorzitter van het pro-life comité van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, en kardinaal Timothy Dolan uit New York, voorzitter van het Comité voor Religieuze Vrijheid.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ze noemden het tweede wetsvoorstel in een verklaring op 11 mei “een volkomen onrechtvaardige en extreme maatregel”. Ze zeiden opgelucht te zijn dat het voor de tweede keer in drie maanden niet gelukt was om er een meerderheid voor te krijgen.

Ze drongen er in hun verklaring bij het Congres op aan “te stoppen met het pushen van abortus als de oplossing voor de noden van vrouwen en jonge meisjes” en beleidsinitiatieven die “zowel moeder als kind” beschermen te omarmen.

Afschaffing landelijk abortusrecht

Intussen buigt het Amerikaanse Hooggerechtshof zich over de eventuele afschaffing van een landelijk abortusrecht. Op 2 mei lekte een conceptadvies uit waaruit bleek dat de meerderheid van de rechters van het Hof wil dat abortuswetgeving weer door de afzonderlijke staten wordt geregeld.

De Amerikaanse bisschoppen riepen katholieken op om vandaag te bidden en vasten voor een einde aan Roe versus Wade en enkele andere pro-abortus-uitspraken van het Hof. Ook vroegen ze om gebed voor de bekering van voorstanders van abortus.

Adressen rechters online

Direct na het uitlekken verzamelden zowel voor- als tegenstanders zich bij het Hooggerechtshof. Op sociale media werd vorige week door pro-abortus groepen opgeroepen om op Moederdag de rust in de kerken te verstoren en brand te stichten. Een groep plaatste ook de adressen van de zes conservatieve rechters in het Hof online.

Zondagsmis verstoord

Grootschalige rellen bleven overigens uit. Wel werd in Madison, de hoofdstad van de staat Winconsin, een molotovcocktail in een gebouw van een pro-life organisatie gegooid. Het vuur werd snel geblust en niemand raakte gewond.

https://www.kn.nl/donaties/

In Los Angeles werd de zondagsmis van 10.00 uur in de kathedraal verstoord door vrouwelijke betogers in opvallende uitdossing. Verder werden enkele kerken en pro-life centra met graffiti beklad.

Enkele demonstranten stonden zaterdagavond op de stoep van de huizen van twee rechters van het Amerikaans Hooggerechtshof: opperrechter John Roberts en Brett Kavanaugh.

Zowel de Amerikaanse bisschoppen als de regering keurde het gebeurde af.