<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Eritrese bisschoppen: inbeslagname scholen is daad van ‘haat tegen het geloof’

Catholic News Agency 20 september 2019
image
Eritrese vrouwen lopen over straat in de stad Asmara. CNS photo/Thomas Mukoya, Reuters

De Eritrese overheid heeft deze maand zeven religieuze scholen in beslag genomen, waaronder vier katholieke. Volgens de bisschoppen van het land is de zet gemotiveerd door “haat tegen het geloof”.

“Als dit geen haat tegen het geloof en tegen religie is, wat dan wel?”, zo schreven de bisschoppen in een op 4 september gedateerde brief aan de minister van Openbaar Onderwijs, Semere Re’esom.

Onder de zeven scholen die door de overheid zijn ingenomen zijn verder drie protestantse en islamitische scholen, melden de missionarissen van Comboni, die in het gebied werken. De scholen zijn genationaliseerd en zullen vanaf nu gerund worden door het ministerie van Onderwijs.

Ook al katholieke ziekenhuizen in beslag genomen

De Eritrese overheid nam eerder dit jaar ook al katholieke ziekenhuizen in beslag. Hulporganisatie Kerk in Nood waarschuwde daarop dat de sluiting van de klinieken een vernietigend effect kan hebben op de Eritrese bevolking.

“De acties tegen onze onderwijs- en zorginstellingen zijn tegen de rechten en de wettelijke vrijheid van onze Kerk”, schreven de bisschoppen in hun brief van 4 september.

Ze stelden voor dat de overheid alle bezwaren over het bestuur van de katholieke scholen en ziekenhuizen bij hen meldt. “Als er zaken zijn die veranderd of aangepast moeten worden, is het enige middel een open en constructieve dialoog”, aldus de bisschoppen.

Mensenrechten

Eritrea is een eenpartijstaat waar mensenrechten vaak worden geschonden.

De inbeslagnames zouden een vergeldingsactie kunnen zijn voor de bisschoppelijke oproep van april tot hervormingen om de emigratie te verminderen. Ook riepen zij toen op tot een nationale verzoening.

Begin dit jaar stelde de Eritrees-katholieke priester Mussie Zerai in Katholiek Nieuwsblad dat Eritreeërs hun land zullen blijven ontvluchten, omdat daar op dit moment “geen toekomst voor hen is, alleen repressie”.

Niet de eerste inbeslagname van kerkelijk eigendom

De maatregelen van dit jaar zijn overigens niet de eerste keer dat de overheid kerkelijk eigendom confisqueert.

Sinds in 1995 een decreet uitkwam dat sociale en welzijnsprojecten enkel door de staat mogen worden uitgevoerd, zijn met tussenpozen kerkelijke voorzieningen in beslag genomen.

Eerdere sluitingen

In juli 2018 vertelde een Eritrese katholieke priester EWTN dat de autoriteiten acht katholieke klinieken hadden gesloten die gratis zorg verleenden. De overheid zou dit hebben gedaan omdat deze overbodig zouden zijn door de aanwezigheid van staatsklinieken.

Eerder dit jaar meldde de Amerikaanse commissie voor internationale religieuze vrijheid ook dat op grond van het decreet uit 1995 christelijke en islamitische scholen waren gesloten.

Emigratie

Eritrea is sinds 2004 een land van ‘specifieke bezorgdheid’ – een term van de Amerikaanse overheid – vanwege schendingen van de religieuze vrijheid.

Veel, vooral jonge, Eritreeërs emigreren vanwege de dienstplicht en een gebrek aan kansen, vrijheid, opleiding en gezondheidszorg. Sinds Ethiopië en Eritrea in juli 2018 vrede sloten, wat leidde tot open grenzen, is de emigratie vanuit Eritrea gemakkelijker geworden.

Katholieken maken 4% van de Eritrese bevolking uit.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.