fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Chinese ondergrondse bisschop voor zoveelste keer opgepakt voor ‘heropvoeding’

Francesco Paloni 27 februari 2023
image
De Chinese en de Vaticaanse vlag. Foto: CNA - FreshStock/Shutterstock

Bisschop Peter Shao Zhumin is opnieuw gearresteerd door de Chinese autoriteiten. De bisschop van Wenzhou verdwijnt regelmatig achter de tralies omdat hij weigert zich aan te sluiten bij de officiële staatskerk.

Zhumin maakt deel uit van de ondergrondse Romegetrouwe katholieke Kerk in China. Hij werd vorige week samen met zijn priestersecretaris opgepakt.

Aansluiten bij staatskerk

Volgens lokale mediaberichten wilde de bisschop een uitvaart bijwonen van een priester die door de Chinese communistische partij (CCP) als dissident werd beschouwd. De overleden priester bracht verschillende jaren door in een gevangenenkamp om ‘heropgevoed’ te worden.

Zhumin (59) werd in 2011 benoemd tot hulpbisschop met recht van opvolging van het bisdom Wenzou. In 2016 volgde hij zijn voorganger, bisschop Vincent Zhu Wei-Fang, op. De autoriteiten proberen hem te dwingen zich aan te sluiten bij de officiële bovengrondse Kerk, die gecontroleerd wordt door de CCP.

Maandenlange verdwijningen

Omdat de bisschop dat weigert, verdwijnt hij vaak maandenlang. De autoriteiten proberen hem dan te hersenspoelen. AsiaNews meldt dat de bisschop altijd opgepakt wordt aan de vooravond van belangrijke katholieke feesten.

Dat gebeurde voor het laatst op 7 april 2022, toen de autoriteiten hem naar een andere locatie overbrachten, om hem te verhinderen in de vieringen van de Goede Week voor te gaan. Daarvoor werd de bisschop op 25 oktober 2021 opgepakt. De politie hield hem toen twee weken vast.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Routinematig lastiggevallen

Bisschop Zhumin is een van de bisschoppen die routinematig worden lastiggevallen en vastgehouden omdat ze weigeren de bevelen van het Chinese regime op te volgen.

Dit gebeurt ondanks het feit dat het Vaticaan in 2018 een tweejarige voorlopige overeenkomst met China sloot, die in oktober 2020 en oktober 2022 werd verlengd, om een einde te maken aan geschillen over bisschopsbenoemingen.

China-deal

De overeenkomst, die niet openbaar is gemaakt, geeft het Chinese regime naar verluidt inspraak in de benoeming van katholieke bisschoppen die door het Vaticaan zijn goedgekeurd.

Voor het Vaticaan is de overeenkomst bedoeld om miljoenen Chinese katholieken, verdeeld in de staatskerk en de ondergrondse Kerk die trouw zweert aan de paus, te verenigen.

Critici

Niet alle katholieken zijn blij met het akkoord. Het zou Chinese katholieken juist overleveren aan de communistische partij, die sinds het aantreden van president Xi Jinping een strakke greep probeert te krijgen op alle godsdiensten. Die worden getolereerd voor zover zij de idealen van de partij ondersteunen, waarschuwen critici.

https://www.kn.nl/abonnementen/