<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
image
Gezin

Wat kun je doen als de wereld in brand staat?

Nathalie De Clerck 6 november 2023

Met vertrouwen in het leven staan: het wordt ons anno 2023 niet gemakkelijk gemaakt. Allerhande crises stapelen zich op, oude zekerheden gaan verloren, gevestigde waarden als respect, samenwerking en harmonie worden vervangen door een meedogenloos ieder-voor-zich. De mensheid kreunt, in het groot en in het klein; je merkt het aan de oorlogsretoriek op het wereldtoneel, maar net zo goed aan de bitsigheid van medepassagiers in de trein.

Dankbaar voor het geloof

Wat ben ik dezer dagen dankbaar voor mijn geloof! De overtuiging dat God in alle ellende bij ons is en voor ons zorgt, geeft mij houvast voor vandaag en hoop voor morgen. De Bijbel verhaalt het keer op keer: wanneer de nood het hoogst is, is de Heer Zijn mensheid het meest nabij. Lees pakweg Deuteronomium 31,8: Jahwe gaat voor u uit, Hij zal met u zijn: Hij geeft u niet prijs en laat u niet in de steek. Wees dus niet bang of bevreesd. Voilà.

Makkelijk praten

Ik besef echter dat ik als volwassene makkelijk praten heb: ik ben gesetteld, de veertig voorbij, kon al heel wat dromen waarmaken. Voor onze tieners hier in huis ligt het veel moeilijker. Zij zijn volop bezig met plannen, dromen, zoeken naar zichzelf. In hun gesprekken sijpelen vragen door als ‘wie ben ik?’, ‘waarom leef ik?’ en ‘wat is mijn taak in Gods Plan?’. Ik voel hun energie, hun enthousiasme, hun oprechte verlangen om de wereld mooier te maken – maar hoe begin je daaraan, als die wereld elke dag wat meer in brand staat?

“Elke dag biedt kansen om jouw stukje wereld een beetje mooier te maken”

De laatste weken voel ik hoe hun enthousiasme onwillekeurig plaats maakt voor een zekere moedeloosheid. De oudste zuchtte vorig weekend nog letterlijk: “Mama, wij gaan toch nooit én de klimaatopwarming én alle oorlogen kunnen doen stoppen, én kanker genezen én ook nog eens aan iedereen de Blijde Boodschap kunnen verkondigen?” Ik begrijp haar: de berg is inderdaad reusachtig, en zij voelt zich piepklein.

Jouw wereld veranderen

Die realiteit mag echter geen fataliteit worden. Want hoe overweldigend een probleem ook is: je bent nooit te klein om een verschil te maken. Zoek in het complexe geheel gewoon naar een stukje dat jij aankunt. Een stukje op jouw maat. En begin daarmee.

Nog niet de wereld veranderen dus; maar beginnen met een kleine verandering in jouw wereld. Thuis spontaan een klusje uitvoeren. Wat opbeurende woorden sturen naar iemand die het zwaar heeft. Op de speelplaats moedig opkomen tegen onrecht. Of bij de bakker glimlachen naar een wildvreemde. Elke dag biedt tientallen kansen om het stukje wereld waar jij je bevindt een beetje mooier te maken. Het komt erop aan om ze te zien en ze te willen grijpen.

Heilige Geest als bondgenoot

Dat is een leerschool waarin de Heilige Geest je beste bondgenoot is: als je Hem elk moment van elke dag tot je hart laat spreken, zal Hij je wel wijzen wat je kunt doen. Geef je vol vertrouwen over aan Zijn aanwijzingen. Want als je genoeg geoefend hebt in het klein, dan zal Hij je vanzelf bij die grote wereldbrand brengen – en bij jouw taak in Gods Heilsplan.

Nathalie De Clerck is tolk en vertaler, auteur, single- en relatiecoach, echtgenote, en moeder van vier kinderen en twee pleegkinderen. Elke drie weken schrijft ze een column in Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.