<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Godsdienstvrijheid

Open Doors: Afghanistan gevaarlijkste land voor christenen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 januari 2022
image
Een Taliban-strijder patrouilleert in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Afghanistan stootte het afgelopen jaar Noord-Korea van de eerste plek van landen waar het voor christenen het gevaarlijkste is. Foto: CNS Photo - Ali Khara, Reuters

De christenvervolging wereldwijd is afgelopen jaar toegenomen: 360 miljoen christenen kunnen hun geloof niet vrij beleven, stelt hulporganisatie Open Doors in de vandaag gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging 2022. Die lijst wordt dit jaar aangevoerd door Afghanistan, dat Noord-Korea afloste.

Een belangrijke oorzaak voor de geweldstoename ligt volgens Open Doors in de machtsovername door de taliban in Afghanistan. Die leidde in onder andere Afghanistan en Nigeria tot een opleving van geweld tegen christenen. Op bescherming hoefden zij niet te rekenen.

Doodstraf op bekering

Nergens anders op aarde is het zo gevaarlijk om christen te zijn als in Afghanistan, aldus Open Doors. Mensen worden er geëxecuteerd als ontdekt wordt dat ze christenen zijn. Op bekering tot het christelijk geloof staat de doodstraf.

image
De tien landen waar volgens Open Doors christenen het zwaarst worden vervolgd. Voor het eerst in jaren voert Noord-Korea de lijst niet aan: Afghanistan staat nu op 1. Beeld: Open Doors

Voor vrouwen en meisjes is de situatie nog bedreigender: zij lopen ook nog eens het gevaar om ontvoerd te worden en tot jihadbruid of talibanslavin gemaakt te worden.

Impuls voor extremisten

Open Doors stelt dat de machtsovername van de taliban en het vertrek van westerse strijdkrachten uit Afghanistan een impuls waren voor islamitische extremisten wereldwijd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Naast voortzetting van het onnoemelijke lijden van de Afghaanse bevolking, krijgen extremisten wereldwijd een helder signaal: zij kunnen ongecontroleerd doorgaan met hun gewelddadige streven naar macht en invloed”, zegt Open Doors-directeur Maarten Dees in het rapport.

Toegenomen geweld

Moslimextremisten in Pakistan vierden feest na de val van Kaboel en in Nigeria vermoordden extremisten na de machtsovername van de taliban meer christenen dan het jaar ervoor. Het totale aantal vermoorde christenen in het West-Afrikaanse land liep op tot 4650.

In omringende landen als Tsjaad, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Niger, Mali en Burkina Faso nam het geweld ook toe. Terwijl in 2014 de meeste van deze Sahellanden niet eens op de ranglijst stonden.

Corona als excuus

De bestrijding van de coronapandemie is volgens het rapport in veel landen een gemakkelijk excuus te zijn om kerken te verzwakken. In Vietnam verspreidt de overheid allerlei laster over kerken in de berichtgeving over de coronacrisis. Onder het mom van medische veiligheid worden kerken langdurig gesloten gehouden.

Ook in de ranglijst van 2021 meldde Open Doors dat de coronacrisis een katalysator was voor christenvervolging.

Op de vlucht

Als gevolg van al het geweld slaan er volgens Open Doors steeds meer christenen op de vlucht. Alleen al in het Midden-Oosten en de Sahelregio gaat het om miljoenen christenen die vanwege jihadistisch geweld elders een veilig onderkomen zoeken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In Afghanistan is na de machtsovername een stroom vluchtelingen op gang gekomen naar opvangkampen in aangrenzende landen. Meer dan 700.000 Afghanen zijn op de vlucht geslagen binnen eigen land.

Het gaat hier overigens niet alleen om christenen, maar bijvoorbeeld ook om mensen die connecties hadden bij de voormalige overheid of bij een internationale hulporganisatie.

China perkt godsdienstvrijheid in

China springt negatief in het oog als het gaat om digitale vervolging: het land maakt steeds meer gebruik van nieuwe technologie om de vrijheid van godsdienst in te perken.

Onder een wet die vorig jaar in mei werd ingevoerd verplicht China religieuze leiders “hun moederland lief te hebben, en de leiders van de Communistische Partij (CP) en het socialistische systeem te ondersteunen”. Contact met buitenlanders wordt steeds verder aan banden gelegd, om de ‘nationale eenheid’ te bewaren en ‘verscheidenheid’ tegen te gaan.

Geïnspireerd door China

Landen die het credo ‘Eén land, één volk, één religie’ hoog in het vaandel hebben, putten inspiratie uit de Chinese aanpak. Het gaat dan om onder andere India (nr. 10 op de lijst), Myanmar (nr. 12) Sri Lanka (nr. 52) en Maleisië (nr. 50).

Een half jaar geleden kwam Open Doors al met een studie waaruit bleek dat duizenden Indiase christenen op systematisch wijze worden vervolgd. “Hindoe-extremisten willen van India een hindoe-natie maken. Iedereen die geen hindoe is, wordt als vijand gezien”, vertelde Gloria Leccese, een Italiaanse medewerkster van Open Doors.

Nieuwkomers: Niger en Cuba

Dit jaar zijn er twee nieuwkomers in de lijst van vijftig landen: Niger komt binnen op nummer 33. In dit land was er vorig jaar plotseling sprake van grof geweld tegen een kleine christelijke minderheid.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 37 komt Cuba binnen. Het rapport verwijst met name naar het harde optreden van de Cubaanse overheid tijdens de demonstraties tegen het communistische regime halverwege 2021. Daarbij werden demonstranten gearresteerd of onder huisarrest geplaatst en religieuze bijeenkomsten werden verboden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.