<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
In Memoriam

Enige Duitstalige Belgische bisschop overleden

Benoit Lannoo 22 september 2021
image
Mgr. Aloys Jousten (1937-2021) Foto: Philippe Keulemans - kerknet.be

Maandag is onverwacht de emeritus-bisschop van Luik overleden. Mgr. Aloys Jousten zou begin november 84 jaar geworden zijn.

Met verslagenheid werd gisteren in Luik vernomen dat de vorige bisschop, mgr. Aloys Jousten, overleden was. De emeritus was zondag in Keulen voor een jaarlijkse bijeenkomst met vrienden van de middelbare school, toen hij onwel werd. Maandag overleed hij in het ziekenhuis.

Ondanks zijn 83 jaar was mgr. Jousten nog bijzonder actief; zo maakte hij deel uit van de Luikse delegatie voor het recente eucharistisch congres in Boedapest, waar ook paus Franciscus bij was.

Duitstalig België

De uiterst beminnelijke Jousten was een landbouwerszoon uit Sankt Vith in de Oostkantons. Met het verdrag van Versailles werden in 1920 elf grensgemeenten – de volledige kantons Eupen, Malmedy en Sankt Vith – vanuit het Duitse Rijk aan België toegevoegd, als compensatie voor geleden oorlogsschade.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Deze Oostkantons zijn bijna volledig Duitstalig, met bijzondere ‘faciliteiten’ voor de Franstalige minderheid; alleen in de gemeenten Malmedy en Weismes is de situatie net andersom. De Oostkantons behoren nog altijd tot de meest traditioneel-katholieke gebieden van België.

Enige Duitstalige bisschop

Mgr. Aloys Jousten zat van 2001 tot 2013 twaalf jaar lang op de bisschopszetel van Luik en was de enige Duitstalige bisschop die België ooit gehad heeft.

Eupen-Malmedy vormde van 1920 tot 1925 even een afzonderlijk bisdom, maar mgr. Martin-Hubert Rutten – een uitgesproken Vlaamsgezinde Vlaming – combineerde die zetel met die van Luik, dat destijds ook Vlaams Limburg omvatte. Sinds het bisdom Hasselt in 1967 werd opgericht, is het bisdom Luik dus Frans- en Duitstalig.

Perfect drietalig

Kandidaat-priesters van het bisdom Luik trokken toen doorgaans naar het kleinseminarie van Sint-Truiden, om hun studies daarna af te ronden aan het grootseminarie van Luik. Mgr. Jousten was dan ook perfect drietalig: Duits, Frans en Nederlands.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook zijn opvolger, mgr. Jean-Pierre Delville, beheerst trouwens de drie landstalen; bovendien spreekt Delville ook vloeiend Italiaans.

Bisschop van Luik

Na jarenlang kapelaan geweest te zijn in zijn geboortedorp Amel, was Jousten pastoor-deken van Sankt Vith en later van Eupen.

Maar de toenmalige bisschop van Luik, mgr. Albert Houssiau, benoemde hem in 1986 al als zijn vicaris voor het Duitstalige deel van het bisdom. Ook nam hij Jousten op in de bisschopsraad. Het was dus geen verrassing dat paus Johannes Paulus II hem bij het emeritaat van Houssiau tot 91e bisschop van Luik benoemde.

Caritas

In de Belgische bisschoppenconferentie was mgr. Jousten referent-bisschop voor Caritas, een functie die hem na aan het hart lag.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zo verzette hij zich vaak tegen uitwijzingen van mensen zonder geldige verblijfsdocumenten, nam hij het publiek op voor de arbeiders die multinational ArcelorMittal bij een herstructurering op straat zette en verdedigde hij met vuur de beslissing van de zusters van Malonne om de ex van Marc Dutroux binnen hun kloostermuren een nieuwe kans te gunnen.

De uitvaartmis van mgr. Aloys Jousten wordt maandag opgedragen in de Luikse Sint-Pauluskathedraal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.