fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

DOCAT maakt sociale Kerkelijke leer toegankelijker voor Nederlandse jongeren

Luuk van den Einden 5 september 2022
image
Bisschop Hans van den Hende, op wiens initiatief de DOCAT in het Nederlands vertaald is, ontving op 1 september het eerste exemplaar van uitgever Leo Fijen. Foto: bisdom Rotterdam

Er is een Nederlandse vertaling verschenen van de DOCAT, een uitgave die de sociale leer van de Kerk begrijpelijk maakt voor jongeren. Bisschop van den Hende ontving onlangs het eerste exemplaar.

De DOCAT werd in 2016 voor het eerst uitgegeven in verschillende talen. Daarin wordt op een laagdrempelige manier uitgelegd aan jongeren wat de sociale leer van de katholieke Kerk inhoudt. De sociale leer van de Kerk is een verzameling stellingen over thema’s als armoede en rijkdom, rechtvaardigheid en duurzaamheid.

‘Aanvulling’ op het Evangelie

Sinds kort is de DOCAT ook in het Nederlands te lezen. Bisschop Hans van den Hende van het bisdom Rotterdam gaf de aanzet tot een Nederlandse vertaling. Op 1 september kreeg hij het eerste exemplaar van de vertaling overhandigd door Leo Fijen van Adveniat, de uitgeverij waar de vertaling verschenen is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens de Wereldjongerendagen in Krakau boden jongeren de DOCAT aan paus Franciscus aan. Hij raadde vervolgens alle jongeren aan om een exemplaar in huis te halen. De paus beschouwt de DOCAT als een praktische ‘aanvulling’ op het Evangelie. Jongeren moeten volgens hem geen “bankhangers” zijn, maar zich actief inzetten voor hun naaste en de opbouw van een rechtvaardige samenleving.

Voorwoord van de paus

De DOCAT bevat een voorwoord van paus Franciscus. Daarin omschrijft hij het boek als een soort handleiding om aan de hand van het Evangelie goede dingen te bereiken. “We kunnen met de kracht van het Evangelie de wereld werkelijk veranderen”, aldus de paus.

Ook legt hij uit dat de sociale leer van de Kerk niet zomaar het werk van een stel pausen en theologen is, maar rechtstreeks uit de Bijbel komt. “De sociale leer komt vanuit Jezus. Jezus ís de sociale leer van God.”

“Als veel jongeren samen actief worden, maken ze de wereld beter en voelen mensen dat de Geest van God door jullie werkt”, schrijft de paus. “Dan worden jullie toortsen die het pad naar God verlichten voor anderen. Hopelijk doet dit magnifieke boekje jullie vuur ontbranden.”

WJD@Home

Tijdens de WJD@Home op Ameland dit jaar kondigde bisschop Van den Hende de DOCAT aan en beloofde hij de deelnemers een exemplaar. De DOCAT zal volgens de bisschop een belangrijke rol spelen op weg naar de Wereldjongerendagen van 2023 in Lissabon.

https://www.kn.nl/donaties/

In het najaar wordt de Nederlandstalige DOCAT officieel gepresenteerd. Het boek zal te bestellen zijn bij Adveniat, via bisdommen en in diverse boekhandels.