<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Voorbeeldgelovigen: 5 zaligen jonger dan 25

Luuk van den Einden 30 oktober 2020
image
De 21-jarige Isidore Bakanja, een van de talrijke jonge zaligen die de Kerk kent. (Afbeelding: Wikimedia Commons)

Ook jongeren worden wel eens zalig verklaard, zoals onlangs het geval was met Carlo Acutis. Maar de Kerk kent nog veel meer zalige jongeren met bijzondere levensverhalen.

Eerder deze maand werd de Italiaanse Carlo Acutis, die in 2006 op vijftienjarige leeftijd stierf, zalig verklaard. Hij gebruikte zijn programmeerkennis om een internetdatabase van eucharistische wonderen aan te leggen. “Zijn getuigenis laat de jongeren van vandaag zien dat echt geluk wordt gevonden door God op de eerste plaats te stellen”, zei paus Franciscus over Acutis bij zijn zaligverklaring.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Carlo Acutis is de recentste, maar zeker niet de enige jongere die zalig is verklaard door de Kerk. In de geschiedenis zijn er heel wat jonge mensen geweest die het geloof op zo’n bijzondere manier beleefden dat ze na hun vroege dood zalig verklaard zijn.

Voorbeeld voor gelovigen

Volgens de website van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingen, de Vaticaanse instantie die onderzoekt of personen in aanmerking komen om zalig verklaard te worden, zijn zaligen overledenen die met hun leven een voorbeeld voor gelovigen stellen en deel hebben gekregen aan de hemelse gelukzaligheid.

De begrippen zaligheid en heiligheid lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Zo zijn zaligen van betekenis voor het bisdom waar ze vandaan komen, terwijl heiligen wereldwijd van belang zijn. Zaligheid wordt vaak als ‘opstapje’ gezien naar heiligheid, want een persoon moet eerst zalig verklaard worden voor hij of zij heilig kan worden.

Vijf zalige jongeren

De Kerk kent heel wat jongeren die in de afgelopen jaren of al langer geleden zalig zijn verklaard. In Christus vivit, de apostolische exhortatie die paus Franciscus in 2019 schreef naar aanleiding van de bisschoppensynode over jongeren, noemt de paus verschillende zalige jongeren en beschrijft hij hoe hun levens als inspiratie voor anderen kunnen dienen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Chiara Badano – 18 jaar

Toen de Italiaanse Chiara Badano zestien jaar was, werd bij haar botkanker vastgesteld. Ze ging met haar ziekte om door zichzelf volledig aan God toe te wijden. “De sleutel tot haar vreugdevolle sereniteit was haar diepe vertrouwen in de Heer”, schrijft paus Franciscus in Christus vivit. Op haar achttiende stierf ze en in 2010 werd ze zalig verklaard.

Andrew van Phú Yên – 19 jaar

Andrew van Phú Yên werd in 1624 geboren in Vietnam en ging naar school bij Franse jezuïeten die in dat land missiewerk deden. De Vietnamese koning besloot in 1644 zijn land te zuiveren van christelijke invloeden. Andrew behoorde tot de eerste arrestanten. Hij weigerde zijn geloof af te zweren en moest dat met de dood bekopen. Andrew was de eerste christelijke martelaar van Vietnam; in 2000 verklaarde paus Johannes Paulus II hem zalig.

Isidore Bakanja – 21 jaar

Isidore Bakanja werd aan het eind van de 19e eeuw geboren in wat tegenwoordig de Democratische Republiek Congo is. Op zijn achttiende inspireerden missionarissen hem om christen te worden. Bakanja was erg toegewijd aan de Heilige Maagd en evangeliseerde onder de arbeiders op de plantage waar hij werkte.

De plantageopzichter wilde hem de mond snoeren; hij mishandelde Bakanja en ketende hem vast. Zijn toestand verslechterde snel en hij overleed aan zijn verwondingen – maar de opzichter kon hij vergeven “Als ik in de hemel ben, zal ik veel voor hem bidden”, zei hij voor zijn dood. In 1994 werd hij zalig verklaard.

Maria Tuci – 22 jaar

Maria Tuci leefde in Albanië na de Tweede Wereldoorlog, toen het land onder een streng communistisch regime gebukt ging. Christenen werden vervolgd en het franciscanessenklooster waar Tuci postulante was, werd verboden. In 1949 werden driehonderd katholieken opgepakt als vergeldingsactie voor de dood van een communistisch partijlid. Tuci was de enige vrouw van die groep.

Ze werd gevangen gehouden, gemarteld en seksueel misbruikt. Na een jaar was ze er zo slecht aan toe dat ze in het ziekenhuis terechtkwam. “Ik dank God dat ik mijn laatste dagen in vrijheid mag leven”, zei ze voor ze in 1950 aan haar verwondingen stierf. In 2016 werd ze zalig verklaard.

Marcel Callo – 24 jaar

Marcel Callo was een Franse katholieke jeugdwerker die vanwege zijn afkeer voor het nationaalsocialisme in 1944 naar het concentratiekamp Mauthausen werd afgevoerd. “In het concentratiekamp bemoedigde hij andere gevangenen om vast te houden aan hun geloof in die barre omstandigheden”, schrijft paus Franciscus over hem. Callo stierf in 1945 in het kamp en in 1987 zalig verklaard.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van causesanti.va, de website van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingen; kerknet.be; de apostolische exhortatie Christus vivit via rkdocumenten.nl; chiarabadano.org en onlinewithsaints.com.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.