fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Latijns-Amerika

Nicaraguaanse priesters mogen na de WJD hun land niet meer in

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 augustus 2023
image
Archiefbeeld: een misdienaar bij een kerk in Managua, Nicaragua. De katholieke kerk in dit Latijns-Amerikaanse land zucht al jaren onder repressie door de Ortega-dictatuur. Foto: CNS - Oswaldo Rivas, Reuters

Twee Nicaraguaanse priesters die deelnamen aan de Wereldjongerendagen in het Portugese Lissabon mogen van de Ortega-regering hun land niet meer in. Dit meldt een advocaat die onderzoek doet naar de mensenrechtenschendingen van het regime.

Vrijdag schreef advocaat en onderzoeker Martha Patricia Molina op X (voorheen Twitter) dat Tomás Sergio Zamora Calderón bij terugkeer Nicaragua niet werd binnengelaten. Over de andere priester, William Mora, schreef de advocaat dat “de Sandinistische dictatuur hem de toegang tot het nationale grondgebied verbood”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De priesters verbleven van 1-6 augustus in Lissabon waar de Wereldjongerendagen (WJD) plaatsvonden. Dit evenement werd bijgewoond door paus Franciscus en zo’n 1,5 miljoen jongeren uit de hele wereld, waaronder een delegatie uit Nicaragua.

Actief en dynamisch

Molina zei volgens persbureau CNA dat de geloofsgemeenschap van Calderón “ontsteld is door het nieuws, omdat hij een dynamische priester is en heel dicht bij zijn volk staat”.

image
De twee priesters die volgens berichten hun land niet meer in mogen na hun deelname aan de Wereldjongerendagen. Foto: screenshots X en Facebook

Ook priester en jongerenwerker Mora “heeft een actief pastoraal leven in zijn gemeenschap die zich nu afvraagt wat er van hen zal worden zonder hun pastoor”, aldus Molina op X.

Onderdrukking

De krant La Prensa meldde dat de dictatuur van Ortega de afgelopen maanden de toegang tot Nicaragua hebben ontzegd aan meerdere priesters en leken. De meesten van hen zijn Nicaraguaanse burgers.

https://www.kn.nl/donaties/

De afgelopen jaren zijn al tal van katholieke priesters, religieuzen en leken het land uit gedreven of gevangen genomen. De bekendste hiervan is vermoedelijk bisschop Rolando Álvarez.

Katholieke media zijn door het regime verboden en universiteiten werden opgeheven. Ook liturgische bijeenkomsten worden met regelmaat verboden. Ortega heeft ook alle banden met het Vaticaan verbroken.