<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Vredesgezant van de paus besluit ‘reis van nabijheid’ naar het Heilig Land

Anton de Wit 27 december 2023
image
Kardinaal Konrad Krajewski, speciaal gezant van paus Franciscus, bezoekt een door zusters gerund weeshuis in Bethlehem. Foto: OSV News - Dicasterie voor de Dienst van Naastenliefde

De vredesambassadeur van de paus, kardinaal Konrad Krajewski, beëindigt vandaag een vijfdaagse reis naar Israël en de Palestijnse gebieden.

Deze woensdag zal de pauselijke aalmoezenier kardinaal Krajewski nog een bezoek brengen aan een zusterklooster in Jeruzalem. Vanavond vliegt hij terug naar Rome, zo meldt Vatican News.

Lokale gemeenschappen

Paus Franciscus had hem naar het Heilige Land gestuurd om te bidden voor vrede met de lokale christenen, zei Krajewski aan het einde van zijn “reis van nabijheid”.

Tijdens de reis, die vrijdag begon, bezocht hij namens de paus katholieke gemeenschappen en hulporganisaties in Bethlehem, Jeruzalem en Nazareth en bad hij met de lokale bevolking.

Te voet naar de geboortekerk

Op 24 december kwam Krajweski samen met de Latijnse patriarch kardinaal Pierbattista Pizzaballa aan in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Tot aan de grens van de Westelijke Jordaanoever werden ze geëscorteerd door de Israëlische politie, daarna werden ze begeleid door de Palestijnse politie.

image
Kardinaal Pizzaballa en kardinaal Krajewski op weg naar de Geboortekerk in Bethlehem op 24 december. Foto: OSV News - Latijns Patriarchaat van Jeruzalem

“We stapten snel uit de auto’s en gingen te voet naar de Geboortekerk”, zo vertelde kardinaal Krajewski aan persbureau OSV News. “Er waren daar duizenden mensen. Op weg naar de kerk wilde iedereen de handen van de patriarch aanraken en kussen.”

Feestelijk gekleed

Op kerstavond sloten beide kardinalen zich aan bij de plechtige processie van de franciscanen naar de Geboortegrot in Bethlehem, waar gezangen en kerstliederen werden gezongen.

Volgens kardinaal Krajewski waren er ongeveer 2000 mensen aanwezig bij deze viering. Ondanks de moeilijke tijden “waren de mensen allemaal prachtig en feestelijk gekleed”, zei hij.

‘Concreet gebaar’

“Al te veel dagen zijn we allemaal bevangen door het trieste en pijnlijke gevoel dat er dit jaar geen ruimte is voor de vreugde en vrede die de engelen aankondigden aan de herders van Bethlehem in deze heilige nacht, niet ver van hier”, zei kardinaal Pizzaballa tijdens de homilie.

“Jezus, neem het over! We hebben geen toegang tot Gaza, we zijn gewoon hulpeloos”
- Kardinaal Konrad Krajewski

“Mijn gedachten gaan, zonder onderscheid, uit naar iedereen die door deze oorlog wordt getroffen, in Palestina en Israël en in de hele regio. Ik ben vooral dicht bij hen die rouwen en wenen en wachten op een concreet gebaar van nabijheid en zorg. Vanavond denk ik aan de gijzelaars die bij hun families zijn weggehaald, zoals ik denk aan de mensen die wegkwijnen in gevangenissen zonder het recht op een proces te hebben gehad”, aldus kardinaal Pizzaballa.

Op eerste kerstdag hadden Pizzaballa en Krajewski een lunch met een twintigtal mensen met dierbaren die zijn gedood of gevangengenomen in de Gazastrook. De pauselijk aalmoezenier verzekerde de christenen in Bethlehem dat “de Heilige Vader bij hen is”, in hun lijden, en “betuigde zijn nabijheid.”

Hulpeloos, niet hopeloos

Kardinaal Krajewski zei dat de Kerk zich “hulpeloos” voelt bij het zien van de situatie in de Gazastrook.

“We zijn in staat om in een paar minuten een enorme hoeveelheid hulp te organiseren en alles naar deze plaats van grote tragedie te sturen. Maar het is menselijkerwijs onmogelijk op dit moment”, zo vertelde hij. “Daarom is gebed vandaag zo noodzakelijk. Jezus, neem het over! We hebben niet zulke mogelijkheden, we hebben geen toegang tot Gaza. We zijn gewoon hulpeloos.”

Toch, zo voegde de kardinaal eraan toe, “is er hoop, en we verliezen de hoop niet.”

Huisbezoeken

De pauselijk aalmoezenier bracht ook huisbezoeken aan arme christelijke gezinnen. “Ik ging met koleda”, zei hij, verwijzend naar een traditioneel kerstbezoek van priesters aan hun parochianen in zijn geboorteland Polen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ze leven heel bescheiden. Dus ik was bij hen en bracht de groeten over van paus Franciscus.” Maar hij bracht niet enkel warme wensen over, maar ook concrete financiële steun.

“Ik dacht dat ze een paar maanden huur konden betalen voor het bedrag”, aldus Krajewski. “Maar ik ontdekte toen dat het Latijnse patriarchaat appartementen die eigendom zijn van de Kerk gratis verhuurt aan arme christenen. De Kerk heeft veel rijkdom en overal ter wereld kun je de armen op een heel concrete manier helpen, zoals ze dat in het Heilige Land doen. Wij kunnen van hen leren.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.