<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Canada: opnieuw inheemse kindergraven ontdekt bij school

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 juli 2021
image
Inheemse jongens bidden op stapelbedden in een slaapzaal van een internaat in Ontario in 1950. Foto: CNS Photo - Shingwauk Residential Schools Centre, via Reuters

Opnieuw zijn er in Canada op een terrein van een voormalig internaat voor inheemse kinderen anonieme graven ontdekt. Afgelopen woensdag werd bekend gemaakt dat er bij een katholieke school in Cranbook 182 stoffelijke overschotten zijn gevonden. Dit is de derde vondst sinds half mei.

Op dezelfde dag werden er ook twee katholieke kerken door brand verwoest. De afgelopen twee weken werden al vijf andere kerken in brand gezet. De politie zoekt nog uit of er een verband is tussen deze kerkbranden en de ontdekkingen van de stoffelijke overschotten van verschillende internaten die gerund werden door de katholieke Kerk.

Ontdekking

Volgens de NOS maakte de inheemse groep Lower Kootenay Band de ontdekking bij de school in Cranbook in de provincie British Columbia bekend. De groep zegt dat uit radarbeelden blijkt dat het ondiepe graven betreft. Sommige zijn slechts een meter diep.

Op 24 juni maakte de inheemse groepering Cowessess First Nation bekend dat 751 anonieme graven waren gevonden op het terrein van Marieval Indian Residential School in de Canadese provincie Saskatchewan. Medio mei werden de anonieme graven van 215 kinderen gevonden bij het vroegere Internaat voor Inheemse Kinderen in Kamloops in British Columbia.

‘Culturele genocide’

In Canada zijn in de loop der jaren in totaal ongeveer 150.000 kinderen uit inheemse gezinnen gescheiden van hun familie om te ‘assimileren’. De kinderen moesten leren zich aan te passen aan de witte Canadese cultuur, mochten vaak hun moedertaal niet spreken en werden gedwongen zich tot het christendom te bekeren. Een nationale onderzoekscommissie noemde het systeem in 2015 “culturele genocide”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook al vielen deze internaten onder de verantwoordelijkheid van de Canadese regering, veel ervan werden door de katholieke Kerk gerund.

De Canadese regering bood in 2008 excuses aan voor de fysieke en geestelijke mishandeling die er op de internaten had plaatsgevonden. Sinds 2017 vraagt de Canadese regering de paus om formele excuses.

Ontmoeting met de paus

Tot pauselijke excuses is het tot dusver niet gekomen. Wel zei Franciscus onlangs “met droefheid” het nieuws te volgen over de ontdekking van de lichamen: “Ik sluit me aan bij de Canadese bisschoppen en de hele katholieke Kerk in Canada om mijn medeleven te betuigen met het Canadese volk, dat getraumatiseerd is door het schokkende nieuws.”

Ook ligt er een ontmoeting in het verschiet van de paus met een delegatie van de Canadese bisschoppen en de oorspronkelijke Canadese bevolking. Van 17 tot 20 december zullen zij en enkele inheemse ouderen, jeugd, leiders en overlevenden van de internaten met de paus in gesprek gaan.

‘Hoop op vrede en harmonie’

“Paus Franciscus is zeer toegewijd om het verhaal rechtstreeks van inheemse volkeren te horen en om zijn oprechte nabijheid uit te drukken. Hij zal de impact van kolonisatie en de rol van de Kerk in het residentiële schoolsysteem bespreken, in de hoop te reageren op het lijden van inheemse volkeren en de aanhoudende effecten van intergenerationeel trauma”’, verklaarde de Canadese bisschoppenconferentie op dinsdag 29 juni.

“De bisschoppen van Canada herbevestigen hun oprechte hoop dat deze komende ontmoetingen zullen leiden tot een gedeelde toekomst van vrede en harmonie tussen inheemse volkeren en de katholieke Kerk in Canada”, schreven ze.

Bronnen: CNA, NOS, Toronto Star

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.