<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kardinaal Zuppi hoopt ‘krachten te bundelen’ met China voor Oekraïense vredessituatie

Redactie Crux 15 september 2023
image
Kardinaal Matteo Zuppi is momenteel in China als onderdeel van zijn Oekraïense vredesmissie. Foto: CNS - Paul Haring

Kardinaal Matteo Zuppi probeert tijdens zijn bezoek aan China de Oekraïense graandeal nieuw leven in te blazen, wat veel ontwikkelingslanden zou baten. Tegelijkertijd is zijn bezoek een mijlpaal in de betrekkingen tussen China en het Vaticaan.

Donderdagmiddag had kardinaal Zuppi in Beijing een ontmoeting met Li Hui, de Chinese gezant voor Euraziatische Zaken. Ze bespraken niet alleen het grote plaatje wat betreft vrede in Oekraïne, maar bogen zich ook specifiek over de mogelijkheden om de export van graan uit Oekraïne opnieuw op te starten. In juli trok Rusland zich uit die afspraak terug, waardoor de uitvoer stil kwam te liggen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De ontmoeting tussen de Italiaanse kardinaal en zijn Chinese gesprekspartner mag opmerkelijk heten: niet alleen vanwege de onderwerpen die op tafel kwamen, maar ook vanwege het feit dat die überhaupt plaats heeft gevonden. Het Vaticaan en China onderhouden geen officiële diplomatieke banden. Met deze ontmoeting heeft er ook voor het eerst een overleg tussen Vaticaanse en Chinese hoogwaardigheidsbekleders op Chinees grondgebied plaatsgevonden.

‘Krachten bundelen’

Volgens een verklaring van het Vaticaan “verliep de bijeenkomst met een open en hartelijke sfeer”. Gespreksonderwerp was “de oorlog in Oekraïne en de dramatische gevolgen daarvan, waarbij de noodzaak werd onderstreept om de krachten te bundelen ten gunste van de dialoog en om paden te vinden die naar vrede leiden”.

“Daarnaast werd het probleem van de voedselzekerheid besproken, met de hoop dat de export van graan snel gegarandeerd kan worden, vooral ten gunste van de landen die het meeste risico lopen”, aldus de verklaring.

Graandeal

In juli 2022 werd een overeenkomst gesloten om graanexports vanuit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee toe te staan. Oekraïne is een van ’s werelds grootste leveranciers van gewassen zoals zonnebloemolie, maïs en tarwe; met name ontwikkelingslanden zijn afhankelijk van deze uitvoer.

Rusland trok zich afgelopen juli terug uit de overeenkomst. Het Kremlin beweerde namelijk dat de belofte dat Rusland ook zijn eigen export van granen en meststoffen op mocht voeren, niet is nagekomen vanwege de impact van westerse sancties.

“China heeft altijd verklaard open te staan voor vrede. Dat wil wat zeggen, zelfs als we niet precies weten wat het Chinese idee van vrede inhoudt.”
- Aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek

Op woensdag, de dag van Zuppi’s aankomst in China, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat Beijing de missie van de kardinaal, die hem eerder naar Kiev, Moskou en Washington D.C. bracht, verwelkomde.

“China heeft zich altijd ingezet voor het bevorderen van vredesbesprekingen over Oekraïne”, aldus woordvoerder Mao Ning. “We zijn bereid om met alle partijen samen te werken en een constructieve rol te blijven spelen in het bevorderen van de-escalatie van de situatie.”

Welkome inspanningen

De Grieks-katholieke bisschoppen van Oekraïne lijken de inspanningen van kardinaal Zuppi te verwelkomen. “Ik denk dat de missie van kardinaal Zuppi in Beijing belangrijk is,” legt aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek uit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“China heeft altijd verklaard open te staan voor vrede. Dat wil wat zeggen, zelfs als we niet precies weten wat het Chinese idee van vrede inhoudt”, aldus de aartsbisschop.

Kardinaal Matteo Zuppi verblijft tot en met vandaag in Beijing. Mogelijk zal hij ook nog een ontmoeting hebben met de Chinese premier Li Qiang.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.