fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Spaanse regering heeft het nu al aan de stok met de Kerk

KN Redactie 21 januari 2020
image
De Spaanse premier, Pedro Sanchez CNS photo/Jon Nazca, Reuters

De woordvoerder van de Spaanse bisschoppen heeft fel gereageerd op een uitspraak van de minister van Onderwijs, Isabel Celaá. De bewindsvrouw van de socialistische PSOE zei afgelopen vrijdag dat kinderen niet toebehoren aan hun ouders.

“Kinderen zijn geen eigendom van ouders, maar des te minder van de staat!”, tweette mgr. Luis Argüello op zondag. De secretaris en woordvoerder van de Spaanse bisschoppen zei ook dat “het totalitarisme het individu prijst om het gemakkelijker te onderwerpen. Het gezin en ‘de familie van de families’ stoort”.

“Wij zijn geen dingen. Kind zijn, houdt in dat je deelneemt aan een band, vrucht en oorsprong van andere banden die als ze gerespecteerd en geharmoniseerd worden, het gemeenschappelijke, persoonlijke en sociale welzijn mogelijk maken”, aldus Argüello in zijn online reactie.

‘Ouderlijke pincode’

Celaá reageerde met haar uitspraak vrijdag tijdens een persconferentie op de zogenaamde ‘ouderlijke pincode’, een voorstel van de rechts-populistische partij Vox.

Daarmee krijgen ouders het recht om hun kinderen wel of niet te laten deelnemen aan activiteiten met een controversiële morele of ideologische lading, waaronder lessen seksuele voorlichting die gebaseerd zijn op de genderideologie. De ouderlijke pincode is momenteel alleen van kracht in de regio Murcia.

Celaá maakte bekend dat de PSOE een bezwaarschrift gaat indienen bij de regering van die regio om de maatregel ongedaan te maken. Volgens de minister komt ze daarmee op voor “het belang” en de “grondwettelijke rechten” van minderjarigen. “We kunnen op geen enkele wijze denken dat kinderen toebehoren aan ouders”, voegde ze daaraan toe.

De Spaanse premier Pedro Sanchez viel de bewindsvrouw al eerder bij door te stellen dat de ouderlijke pincode indruist tegen het recht op onderwijs van kinderen.

Bisschoppen bezorgd

De Spaanse bisschoppen maakten al voor het tot stand komen van de nieuwe coalitie, hun zorgen bekend over de voornemens van de deelnemende partijen.

In het onlangs gesloten regeerakkoord pleit de coalitie van de sociaal-democratische partij PSOE en het links-radicale Podemos onder meer voor legalisering van euthanasie. Ook het confisqueren van onroerend goed dat de Kerk zich ten onrechte zou hebben toegeëigend staat op de agenda.

De Spaanse kardinaal Antonio Cañizares waarschuwde onlangs dat Spanje een opleving kent van het “marxistisch communisme”. De aartsbisschop van Valencia zei te vrezen dat de democratie wordt vervangen door het opleggen van een “eenzijdige manier van denken”.

‘Separatistische indoctrinatie’

Ook Spanjes tweede partij, het centrumrechtse Partido Popular (PP), plaatste vraagtekens bij de plannen van de PSOE. Lijsttrekker Pablo Casado verbaasde zich in een tweet over de handelswijze van de minister van Onderwijs.

“De huidige regering is bezorgd dat ouders in Murcia toestemming mogen geven voor activiteiten van hun kinderen op school, maar is niet bezorgd over de separatistische indoctrinatie op scholen in Catalonië”, aldus Casado.

Lees meer over Spanje: 

Spaanse bisschoppen: opgraving Franco niet ideologisch gebruiken

Spaanse bisschoppen feliciteren sociaaldemocraten met overwinning – en bidden voor kracht en verlichting

Spaanse organisatie: religieuze vrijheid Spanje onder druk, Kerk grootste doelwit

Spaanse bisschoppen: Dialoog als oplossing voor Spaans-Catalaans conflict