Alle publieke liturgische vieringen van Palmzondag tot en met Pasen zijn in verband met het coronavirus afgelast. Dat meldt de Nederlandse bisschoppenconferentie.
Het besluit is “met grote pijn in het hart” genomen, schrijven de bisschoppen in een verklaring. De eerdere maatregelen, die eind februari en vorige week werden afgekondigd, zijn verlengd tot en met Tweede Paasdag, 13 april.
De huidige maatregelen van de overheid lopen tot en met 6 april. In verband met de benodigde voorbereidingen en de gezondheid van kerkgangers moest echter nu al besloten worden over de vieringen in de Goede Week en met Pasen, schrijven de bisschoppen.
De chrismamissen op de vooravond van Witte Donderdag gaan in kleinere kring door.De verschillende bisdommen zullen hun eigen parochies verder inlichtingen over de vieringen in de Goede Week en met Pasen.
Zondagsmissen worden wel gevierd, maar enkel in beslotenheid, zonder koor maar eventueel met cantor.
Pastoors moeten beslissen of doordeweekse Missen kunnen doorgaan, aldus de bisschoppen. Ze moeten daarbij de overheidsmaatregelen in acht nemen en rekening houden “met de grootte van de kapel of kerk”.
Als de Mis door de week doorgaat, gelden de strikte maatregelen die al van kracht waren. Ook moet de dienstdoende priester erop toezien dat de overheidsrichtlijnen gevolgd worden.
“Van de aanwezige gelovigen wordt gevraagd anderhalve meter afstand van elkaar te houden, ook als men naar voren komt voor de H. Communie of persoonlijke zegen, en niet te komen wanneer men verkouden is.”
Deze bepalingen gelden ook voor doopvieringen en uitvaarten. Die moeten “sober en kleinschalig” zijn, schrijven de bisschoppen, “en in overeenstemming met de nadere richtlijnen van het eigen bisdom”.
Bij uitvaarten gelden ook de richtlijnen van de uitvaartbranche, waarin onder meer het maximum aantal aanwezigen wordt bepaald.
Kerken “blijven waar mogelijk open en toegankelijk om te bidden of een kaars op te steken”.
De bisschoppen vragen bezoekers “om daarbij afstand te houden tot andere kerkgangers en indien men verkouden is, niet te komen maar thuis te bidden”.
De bisschoppen “roepen nadrukkelijk op tot gebed”, waaronder de rozenkrans en het noveengebed tot Onze-Lieve-Vrouw ter Nood.
Ook wijzen ze opnieuw op de mogelijkheid Eucharistievieringen te volgen via onder andere KRO-NCRV op NPO 2 en Radio Maria.
Lees de volledige verklaring van de Nederlandse bisschoppenconferentie hier.