fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Met het water aan de lippen: ook de religieuze kunsthandel lijdt onder corona

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 oktober 2020
image
Jenny van Wijk Foto: KN - Jan Peeters

Haar kunsthandel De St. Jansbasiliek bestaat al 80 jaar. Zelf is Jenny van Wijk 73, en van plan om pas te stoppen als ze 80 wordt. De vraag is of dat gaat lukken, want ook winkels die religieuze kunst verkopen hebben het zwaar in coronatijd.

“Soms komt het water mij tot aan de lippen”, zegt Jenny van Wijk in haar gemoedelijke winkel in de schaduw van de Bossche Sint-Janskathedraal, omringd door onder meer kaarsen, iconen, heiligenbeelden en kaarten.

Geen vieringen, geen cadeaus

Katholiek Nieuwsblad meldde eerder al dat parochies en bezinningscentra financieel te lijden hebben onder de coronacrisis. Maar ook Van Wijks kunsthandel wordt hard getroffen.

“Het eerste half jaar hebben we nauwelijks iets verdiend. Vanwege de coronamaatregelen gingen eerste communie- en vormselvieringen niet door.” Geen vieringen betekent geen cadeaus, en dus geen omzet voor Van Wijk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Dienst aan gelovigen en parochies’

Al is de marge op dit soort artikelen nooit erg hoog geweest, zegt ze. “Een groot gedeelte van onze cadeauartikelen zien we meer als een dienst aan religieuze kunstliefhebbers, gelovigen en parochies. Maar toch… door het verkopen van grotere aantallen leverde het altijd iets op.”

Licht aan de horizon?

Met Kerstmis in het vooruitzicht zou er weer wat licht aan de horizon kunnen schijnen. Toch durft Van Wijk niet al te hard te hopen. De Italiaanse houtsnijders van wie ze beelden verkoopt, hebben forse leverproblemen en de goud- en zilverprijzen zijn enorm gestegen. En dan zijn er nog de aangescherpte coronaregels.

“De kerstactiviteiten in en rondom de kathedraal trokken altijd veel publiek”, zegt Van Wijk. “Mensen die het winterparadijs en de kerststal bezochten, liepen vaak ook bij ons binnen. Maar hoe dat dit jaar zal zijn?”

Maximaal zes mensen binnen

Of en hoe die activiteiten in de Bossche binnenstad gehouden zullen worden, is nog onzeker. Lastig wordt het voor Van Wijk hoe dan ook: vanwege de maatregelen mogen er maar maximaal zes mensen tegelijk haar winkel in.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Trouwe klanten

Toch zullen eind oktober de kerststallen en -groepen in de winkel staan te pronken. Een man die net binnen is, zegt spontaan: “De Sint dreigt al het land uit te gaan, dus Kerstmis moet blijven. We laten ons niet alles afpakken.”

De man en zijn vrouw blijken trouwe klanten te zijn. Trots halen ze een foto van hun kerststal uit hun portemonnee. “Ieder jaar kopen we er iets bij, want het is voor ons te duur om alles in één keer te kopen.”

Bisschop op pantoffels

Van Wijk vertelt dat ze met veel klanten langdurig contact heeft. De winkel is volgens haar veel meer dan een commercieel bedrijf. “Iedereen is hier welkom. En dat waarderen de mensen. Veel mensen zeggen dat de winkel als een warme deken aanvoelt.”

Ook de Bossche geestelijkheid komt in het winkeltje over de vloer. Bisschop Jan Bluyssen kwam ook na zijn emeritaat op bezoek, zegt van Wijk: “Hij kwam dan op zijn pantoffels theedrinken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Moed houden

Haar winkel voert een tekening van de kathedraal uit 1296 als beeldmerk. “Bisschop Hurkmans gaf ons daar toestemming voor. Hij adviseerde mij ook om ook niet-religieuze artikelen in de collectie op te nemen.”

Dan pakt ze een kaartje dat ze tijdens de lockdown kreeg van een kind met een geestelijke beperking. “Houd moed”, staat erop: het ontroert haar nog steeds. En hoe ze die moed erin houdt? “Ik brand dagelijks een kaarsje bij mijn beeld van de aartsengel Sint-Michaël en bid dan tot hem.”