<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franse priester wil tijdelijke houten vervanger voor Notre-Dame

KN Redactie 22 april 2019
image
De Notre-Dame na de brand die het dak en de spits van de kerk verwoestte. CNS Photo - Philippe Wojazer, Reuters

De Franse priester Patrick Chauvet vindt dat er een tijdelijke houten vervanger moet worden gebouwd voor de Notre-Dame. Dat meldt de BBC.

Mgr. Chauvet is rector van de door brand deels verwoeste kathedraal van Parijs. De brand brak vorige week maandagavond uit, naar de politie nu vermoed als gevolg van een kortsluiting in een elektriciteitsleiding.

‘Mooi, symbolisch en aantrekkelijk’ alternatief voor Notre-Dame

De tijdelijke kerk moet wat Chauvet betreft verrijzen naast de momenteel gesloten Notre-Dame. Het houten bouwwerk zou open moeten staan voor zowel kerkgangers als toeristen.

Een brand verwoeste vorige week het dak en de negentiende-eeuwse spits van de middeleeuwse kathedraal. De Franse president Emmanuel Macron zei daarop dat de kerk binnen vijf jaar herbouwd en heropend zal worden.

Volgens Chauvet moet er in de tussentijd een tijdelijk “mooi, symbolisch en aantrekkelijk” alternatief voor de Notre-Dame komen. “We moeten niet zeggen ‘de kathedraal is vijf jaar gesloten en dat is het’”, zei hij volgens de BBC. Naar verluidt steunt de Parijse burgemeester Anne Hidalgo het idee.

Kartonnen kathedraal in Christchurch

Het zou volgens de BBC niet de eerste keer zijn dat een kathedraal een tijdelijke vervanger krijgt. In 2011 verwoestte een aardbeving de anglicaanse kathedraal van het Nieuw-Zeelandse Christchurch.

De kerk kon niet meer hersteld worden. In afwachting van de bouw van een nieuwe kathedraal, werd in 2013 een uit speciaal karton opgetrokken tijdelijke kerk geopend.

Notre-Dame: restaureren, maar hoe?

De Parijse Notre-Dame kan wel gerestaureerd worden. De vraag is nu, hoe dat precies moet gebeuren. Sommige mensen hebben volgens de BBC negatief gereageerd op het plan van de Franse staat – de eigenaar van de kerk – om een ontwerpwedstrijd voor een nieuwe torenspits uit te schrijven.

De spits maakte geen deel uit van het oorspronkelijke, middeleeuwse ontwerp maar werd tijdens een restauratie in de negentiende eeuw toegevoegd. De vraag is nu of de spits moet worden herbouwd, of dat er een hedendaags ontwerp voor in de plaats moet komen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.