<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in België

Toch geen kardinaalshoed voor Luc Van Looy

Anton de Wit 17 juni 2022
image
Bisschop Luc Van Looy zou onvoldoende hebben opgetreden tegen misbruik door geestelijken in zijn bisdom. Foto: CNS - Paul Haring

Paus Franciscus heeft de Belgische emeritus-bisschop Luc Van Looy dispensatie verleend van zijn kardinaalsbenoeming. Van Looy had de paus hier zelf om gevraagd, na kritiek op zijn weinig doortastende optreden tegen seksueel misbruik in zijn tijd als bisschop van Gent.

Volgens een korte verklaring van de Belgische bisschoppenconferentie op Kerknet, wil Van Looy “voorkomen dat slachtoffers van dergelijk misbruik door zijn kardinalaat nogmaals gekwetst zouden worden”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Van Looy reageerde niet op vragen van slachtoffers, hij maakte misbruikdossiers niet over aan Rome en hij liet bewezen daders in functie binnen de Kerk”, zo somt priester Rik Devillé, die zich inzet voor misbruikslachtoffers, de bezwaren op in Het Nieuwsblad.

Overplaatsing

Eén van de dossiers waarin Van Looy niet had opgetreden, terwijl hij wel op de hoogte was, betrof de veroordeelde pedoseksuele priester Luk D. In 2013 stuurde de salesianenorde, waar ook Van Looy  deel van uitmaakt, D. naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar hij opnieuw de fout in zou gaan.

“Weten moet gelijk staan aan verantwoordelijkheid nemen”

Van Looy had als bisschop destijds geen directe inspraak in het bestuur van de salesianen, maar, zo zei voorzitter van de kerkelijke Commissie van Toezicht Manu Keirse in 2019 in Katholiek Nieuwsblad, “in dezen moet weten gelijk staan aan verantwoordelijkheid nemen”.

Waardering voor de beslissing

Eind mei verscheen de naam van Van Looy op de lijst van 21 personen die op 27 augustus door de paus tot kardinaal gecreëerd zullen worden. Dat leidde tot vele positieve reacties, maar ook op kritiek om genoemde redenen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Van Looy heeft zich dat aangetrokken en zelf om dispensatie gevraagd. Kardinaal Jozef De Kesel – die vandaag 75 wordt en zelf ook zijn ontslagbrief heeft gestuurd naar de paus – en de andere Belgische bisschoppen “waarderen de beslissing van mgr. Van Looy”, aldus de verklaring van de Belgische bisschoppenconferentie. “Ze herhalen bij deze gelegenheid nogmaals hun engagement om de strijd tegen elke vorm van misbruik in de katholieke Kerk onverdroten voort te zetten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.