<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Mgr. Hoogenboom tijdens Nederlandse deelname Gebedsestafette: ‘Zonder gerechtigheid geen vrede’

Emma Koevoets 13 maart 2024
image
Hulpbisschop Ted Hoogenboom. Foto: Daphne van Roosendaal - Katholiekleven.nl

Op 9 maart nam Nederland deel aan de Gebedsestafette voor Vrede, een initiatief dat gedurende de Veertigdagentijd door heel Europa reist. In de St. Catharinakathedraal van het Aartsbisdom Utrecht celebreerde hulpbisschop Ted Hoogenboom die avond de eucharistieviering.

De Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) organiseerde de gebedsestafette. Alle 39 bij de CCEE aangesloten landen dragen deze periode een Mis op voor de synode over synodaliteit en slachtoffers van de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten.

In zijn openingstoespraak verwelkomde Hoogenboom ook met bijzondere hartelijkheid pastoor Mykola Butsiak en de andere gelovigen van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk. “Mede namens aartsbisschop kardinaal Eijk wensen wij u heel veel sterkte.”

Duisternis en licht

Tijdens zijn preek reflecteerde de hulpbisschop op het gesprek tussen Jezus en de vooraanstaande wet- en schriftgeleerde Nicodemus, zoals beschreven door de evangelist Johannes. Hij benadrukte de thema’s van dood en leven, duisternis en licht, en de tegenstelling tussen Gods afwezigheid en aanwezigheid die in dit gesprek naar voren komen.

“We mogen niet ongevoelig worden voor het dagelijkse nieuws uit Oekraïne.”
- Hulpbisschop Ted Hoogenboom

“Wanneer Johannes, die zo graag met de tegenstelling van licht en donker speelt, vertelt over het nachtelijke gesprek van Jezus en Nicodemus, dan heeft zo’n verhaal een dubbele bodem. Het betekent namelijk dat Nicodemus met al zijn geleerdheid in het donker dwaalt en zoekt naar het ware licht.”

‘Niet wennen aan terreur’

Hoogenboom legde een verband tussen deze evangelielezing en de situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten, waar hij opmerkte dat vrede verder weg lijkt dan ooit tevoren.

Op zaterdag 24 februari 2024 werd er stilgestaan bij de aanval van Rusland op Oekraïne, inmiddels al twee jaar geleden. “We mogen niet ongevoelig worden voor het dagelijkse nieuws uit Oekraïne. We mogen niet wennen aan de terreur die we zien, niet alleen in het hart van Europa maar ook helaas in het Heilig Land en vele andere oorlogsgebieden.”

Als we oorlog en geweld willen beëindigen en voorkomen, moeten we volgens Hoogenboom werken aan gerechtigheid tussen volken en mensen: “Zonder gerechtigheid is er geen vrede.”

Moeder Gods

Hoogenboom sloot zijn overweging af met de woorden: “Laten we met al onze intenties, terwijl we deelnemen aan de Europese keten van eucharistievieringen, onze toevlucht nemen tot de Moeder Gods, de Koningin van de Vrede en Moeder van de Kerk.

Net als kinderen, wanneer we bang zijn, kunnen we naar onze moeder gaan om te huilen, om haar bescherming te zoeken. Laten we onze toevlucht nemen tot de Moeder, haar hart onze angst en pijn voorleggen en onszelf aan haar toevertrouwen.”

’24 uur voor de Heer’

Na de eucharistieviering vond er aansluitend aanbidding plaats van het Allerheiligste Sacrament.”We sluiten deze Eucharistie af als onderdeel van de ’24 uur voor de Heer’, als laatste schakel van de ‘Eucharistische keten'”, verklaarde Hoogenboom in zijn inleiding.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Deze ‘Eucharistische keten’ in de Europese landen is bedoeld als een teken van verbondenheid en hoop voor het hele continent; een tijd van vasten en gebed om te voelen dat we allemaal broeders en zusters zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.