<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

‘Ongelofelijk veel energie’: Nieuw onderzoek herhaalt onmisbaarheid van kerkelijke vrijwilligers

Francesco Paloni 22 januari 2024
image
Kerkelijke vrijwilligers verzetten in Nederland jaarlijks een hoeveelheid werk die vergelijkbaar is met de inzet van 28.000 voltijdmedewerkers, blijkt uit nieuw onderzoek. Foto: CNS - Katie Rutter

De inzet van katholieke en protestantse vrijwilligers in Nederland is qua omvang te vergelijken met het werk van 28.000 voltijdmedewerkers, blijkt uit onderzoek in opdracht van Actie Kerkbalans. “De waarde daarvan wordt niet altijd gezien in de huidige samenleving, maar is er zeker nog.”

Volgens het onderzoek van hoogleraar Lucas Meijs van de Erasmus Universiteit tellen katholieke en protestantse kerken ruim 280.000 vrijwilligers. Ze besteden wekelijks gemiddeld zo’n vier uur aan hun lokale kerk. De inzet van vrijwilligers levert kerken een besparing op van zo’n anderhalf miljoen euro salariskosten per jaar.

Maatschappelijke betrokkenheid

“In de kerk wordt ongelofelijk veel vrijwillige energie gestoken”, aldus Meijs, die zijn bevindingen presenteerde tijdens de landelijke persconferentie van Actie Kerkbalans op 10 januari.

De inzet van vrijwilligers heeft volgens het onderzoek ook grote waarde voor de samenleving. “Kerken en kerkgebouwen vertegenwoordigen vaak eeuwen van maatschappelijke betrokkenheid”, aldus Meijs.

Emotionele waarde

Het gaat om plaatsen “waar mensen bij elkaar komen, waar spullen worden ingezameld bij bijvoorbeeld noodacties”.

Daarnaast bieden kerken een emotionele aanwezigheid. Dat zorgt volgens de hoogleraar “voor een ‘altijd welkom-gevoel’ en is voor velen een plek van herinneringen. De waarde daarvan wordt niet altijd gezien in de huidige samenleving, maar is er zeker nog.”

Afname vrijwilligers

Ondanks het vele werk dat vrijwilligers verrichten, kampen katholieke parochies al jaren met een gestage afname van het aantal vrijwilligers. De coronacrisis lijkt hier een schepje bovenop te hebben gedaan.

In 2020 daalde het aantal vrijwilligers met tien procent, terwijl de daling in de voorgaande jaren drie tot vier procent was.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Kerkbalans is een gezamenlijke geldinzamelactie van de katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Oudkatholieke Kerk van Nederland, en, sinds 2018, de Evangelische Broedergemeente.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.