<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Voor het eerst sinds vier jaar: bijeenkomst van bisschoppen uit België en Nederland

Emma Koevoets 29 februari 2024
image
Op dinsdag 27 februari vond in Hasselt de jaarlijkse bijeenkomst plaats van Nederlandse en Belgische bisschoppen. Foto: Arsacal

Na een onderbreking van vier jaar vanwege de coronapandemie vond op dinsdag 27 februari in Hasselt de jaarlijkse bijeenkomst plaats van Nederlandse en Belgische bisschoppen.

Deze ontmoeting is een terugkerend evenement waarbij Nederlandse en Vlaamse bisschoppen samenkomen om informatie uit te wisselen, een dialoog aan te gaan en verbondenheid te tonen over de actuele uitdagingen waar de Kerk en de wereld voor staan.

De draad oppakken

Aanwezig bij deze bijeenkomst waren Vlaamse bisschoppen Lode Van Hecke van Gent, Lode Aerts van Brugge, gastheer bisschop Patrick Hoogmartens en hulpbisschop Koen Vanhoutte van Brussel. Ook de nieuwe aartsbisschop Luc Terlinden was aanwezig, wat zijn eerste deelname aan deze bijeenkomst markeerde.

Van Nederlandse zijde waren aanwezig: bisschoppen Hans van den Hende, Gerard de Korte,  Ron van den Hout, Jan Hendriks, Ted Hoogenboom en kardinaal Wim Eijk.

“Deze bijeenkomst heeft sinds 2020 niet meer kunnen plaatsvinden vanwege de pandemie”, zegt woordvoerder Anna Kruse van de Nederlandse bisschoppenconferentie. “Nu pakken we de draad weer op met als doel ontmoeting en gesprek over verschillende actuele thema’s.”

Misbruik en zegendocument

De gespreksonderwerpen op de agenda waren volgens Kruse onder meer de impact in Vlaanderen van de misbruikdocumentaire Godvergeten. “Het blijft uiterst pijn­lijk, aller­eerst voor de slacht­of­fers”, schrijft bisschop Hendriks op zijn weblog Arsacal.

“Hoe heeft dit plaats kunnen vin­den in de kerk die juist bescher­ming en vei­lig­heid moet bie­den en zich door evan­ge­lische waar­den zegt te laten lei­den? Erken­ning, genoegdoe­ning en preventie zijn sleu­telwoor­den in het omgaan met deze pijn­lijke wer­ke­lijk­heid.”

Ook het zegendocument Fiducia Supplicans en de voortgang van het synodale proces werden behandeld. Wat er precies over de thema’s is besproken tijdens de vergadering kon niet gemeld worden, vanwege de vertrouwelijkheid van de ontmoeting.

Duurzame locatie

Hoogmartens en Terlinden verwelkomden de aanwezigen in het nieuwe duurzame en klimaatvriendelijke bisdomkantoor in Hasselt, dat met financiële ondersteuning van de lokale overheid is gerealiseerd en is gebouwd in lijn met de principes van Laudato si’.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De ontmoeting werd afgesloten met een gezamenlijk middaggebed in de huiskapel, gevolgd door een informele lunch en een rondleiding door het bisdomkantoor. Daarbij werden door bisschop Hoogmartens details getoond over het ontwerp van het duurzame gebouw met zonnepanelen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.