<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Koningspaar bezoekt cisterciëncer monniken op Schiermonnikoog

Luuk van den Einden 12 mei 2023
image
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in gesprek met de broeders van het klooster op Schiermonnikoog. Foto: Youtube

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten afgelopen week de Waddeneilanden. Daarbij deden ze ook het cisterciënzerklooster op Schiermonnikoog aan.

Op dinsdag en woensdag brachten koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek aan de vijf Waddeneilanden. Op Schiermonnikoog, de kleinste van de vijf, waren ze te gast bij de cisterciënzergemeenschap die daar sinds 2015 woont.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het was bijzonder om de koning en de koningin te verwelkomen”, vertelt broeder Vincentius. “Het zijn toch de beroemdste mensen van Nederland. Het was een prettige ontmoeting.”

Verhuizing

Volgens broeder Vincentius kwam het initiatief voor de ontmoeting vanuit het koninklijk huis. “Wij stonden er zeker voor open”, zegt hij.

image
Het koningspaar in gesprek met abt Alberic en de andere broeders. Ze spraken onder meer over de verhuizing van de gemeenschap naar het eiland. Foto: Youtube

Gedurende het gesprek kwam onder meer de verhuizing van de cisterciënzers naar Schiermonnikoog ter sprake. In 2015 verruilde de gemeenschap hun Abdij Sion in het Overijsselse Diepenveen voor het eiland omdat de abdij te groot was geworden voor de slinkende gemeenschap.

Daar kochten ze een herberg die in enkele jaren tijd tot klooster werd verbouwd. In 2021 zegende bisschop Ron van den Hout het klooster in.

Boek cadeau

Schiermonnikoog was de aangewezen locatie voor de broeders, omdat het eiland vroeger ook door monniken bewoond werd, zoals de naam doet vermoeden. “Tijdens het gesprek hebben we onder meer verteld waarom we destijds naar het eiland zijn verhuisd”, vertelt broeder Vincentius. “Ook hebben we het gehad over wat het inhoudt om monnik te zijn.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Koning Willem-Alexander is niet met lege handen vertrokken na het gesprek; volgens broeder Vincentius kreeg hij van de gemeenschap een boek cadeau.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.