fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Paus: ‘Ik huil en lijd’ om leed Oekraïens volk

Catholic News Agency 2 mei 2022
image
Paus Franciscus sprak afgelopen zondag opnieuw zijn afkeer uit van de gruwelijkheden die in Oekraïne plaatsvinden. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus gaf zondag opnieuw blijk van zijn verdriet om het lijden dat de invasie in Oekraïne veroorzaakt. Hij moedigde de gelovigen aan om elke dag een rozenkrans te bidden voor vrede.

In een toespraak tot de menigte op het Sint-Pietersplein op 1 mei zei de paus dat zijn gedachten onmiddellijk uitgingen naar de stad Marioepol, de “stad van Maria” die “barbaars is gebombardeerd en vernietigd”.

“Ik lijd en huil als ik denk aan het lijden van het Oekraïense volk en in het bijzonder van de zwaksten, de ouderen en kinderen”, zei hij. “Er zijn zelfs verschrikkelijke berichten over kinderen die worden uitgezet en gedeporteerd.”

Opnieuw riep hij op tot veilige humanitaire corridors voor degenen die vastzitten in Marioepol, de stad die nu grotendeels onder Russische controle staat.

‘Macabere achteruitgang van de mensheid’

Paus Franciscus zei dat hij zich afvroeg of er echt naar vrede wordt gezocht te midden van “een macabere achteruitgang van de mensheid”. Hij vroeg of al het mogelijke wordt gedaan om “de wapens tot zwijgen te brengen”, meldt Vatican News.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Laten we de weg van dialoog en vrede inslaan. Laten we bidden”, zei hij.

Evacuatie

De VN-pogingen om mensen te evacueren uit een staalfabriek in Marioepol begonnen zondag in samenwerking met het Internationale Rode Kruis. Tot duizend burgers zijn nog steeds in de fabriek, evenals ongeveer tweeduizend Oekraïense strijders.

De evacuatie-inspanning wordt gecoördineerd met Oekraïense en Russische functionarissen

Er zouden nog zo’n 100.000 mensen in de geblokkeerde stad kunnen zijn, meldt persbureau AP. Marioepol is een belangrijke havenstad in de buurt van de Krim.

Burgerdoden

De burgemeester van de stad, Vadym Boychenko, schat het aantal omgekomen inwoners inmiddels op twintigduizend, meldt Newsweek. In een bericht op zijn Telegram-kanaal zei hij dat meer dan 40.000 mensen onder dwang het land zijn uitgezet.

Op 29 april zei de VN dat er 2899 burgerdoden zijn bevestigd sinds de invasie twee maanden geleden begon, maar het werkelijke aantal zou veel hoger liggen.

Het Britse ministerie van Defensie schat dat ongeveer 15.000 Russische militairen zijn omgekomen in de gevechten, en andere bronnen schatten dat er ook duizenden Oekraïense militaire slachtoffers zijn gevallen.

Wapens tijdens Pasen

Op 24 april herinnerde paus Franciscus de mensen eraan dat de oorlog al twee maanden bezig was. Hij hernieuwde zijn oproep voor een wapenstilstand tijdens Pasen in Oekraïne en koppelde zijn oproep tot vrede aan de dag waarop veel oosterse christenen Pasen vierden.

https://www.kn.nl/donaties/

“Het is triest dat in deze dagen, die voor alle christenen de heiligste en meest plechtige zijn, het dodelijke gebulder van wapens wordt gehoord in plaats van het geluid van klokken die de opstanding aankondigen; en het is triest dat wapens steeds meer de plaats innemen van woorden”, zei de paus.