Franciscus stuurt vandaag een gezant naar Libanon om zijn “nabijheid en solidariteit” uit te drukken met de bevolking. Hij vraagt gelovigen te bidden en vasten voor het land.
Na afloop van zijn algemene audiëntie afgelopen woensdag in het Vaticaan, riep de paus op vandaag wereldwijd te bidden en vasten voor de bevolking in Libanon.
Het is vandaag precies een maand na de explosie in de hoofdstad Beiroet, waarbij bijna tweehonderd doden vielen, meer dan zesduizend mensen gewond raakten en een groot deel van de stad verwoest werd.
“Mijn gedachten gaan nog steeds uit naar het geliefde Libanon en aan de bevolking die zo zwaar op de proef wordt gesteld”, zei de paus woensdag, geflankeerd door de Maronitische priester Georges Briedi met een Libanese vlag.
Franciscus citeerde St.-Johannes Paulus II die in september 1989 over de situatie in Libanon schreef: “Met het oog op zoveel drama’s die elke inwoner van dit land kent, worden wij ons bewust van het extreme gevaar dat het bestaan van dit land treft. Libanon mag niet alleen worden gelaten.”
De paus benadrukte dat de Libanezen altijd, ook op de moeilijkste momenten, “hun geloof in God hebben bewaard en hebben laten zien dat ze van hun land een plek van tolerantie, respect en vreedzaam samenleven maken die uniek is in de regio”.
“Voor het welzijn van het land, maar ook van de wereld, kunnen we niet toestaan dat dit erfgoed verloren gaat.”
“Houd moed broeders! Dat het geloof en het gebed jullie kracht mogen zijn”Tweet dit!
- Paus Franciscus tot de Libanese bevolking
Franciscus moedigde alle Libanezen aan om “hoop te houden en de energie die nodig is om opnieuw te beginnen”. Hij riep politici en religieuze leiders op om zich in te zetten voor de wederopbouw van het land.
Hij richtte zich in het bijzonder tot de inwoners van Beiroet: “Houd moed broeders! Dat het geloof en het gebed jullie kracht mogen zijn. Laat jullie huizen en erfgoed niet in de steek. Vergeet de droom niet van degenen die geloofd hebben in een mooi en welvarend land.”
Franciscus richtte zich ook tot de geestelijken en religieuzen in het land en vroeg hun de gelovigen nabij te zijn. Aan de bisschoppen en priesters vroeg hij specifiek om “apostolische bezieling”: “ik vraag jullie om armoede, geen enkele luxe. Armoede, samen met jullie volk dat lijdt. Jullie moeten het voorbeeld geven van armoede en nederigheid.”
Hij zei te hopen dat het harmonieus werken aan wederopbouw mag leiden tot “een blijvende christelijke aanwezigheid en jullie kostbare bijdrage aan het land, aan de Arabische wereld en aan de hele regio.
“Om die reden nodig ik iedereen uit om op vrijdag 4 september een wereldwijde dag van vasten en gebed te houden voor Libanon.”
De paus nodigde ook andere religies uit om zich bij dit initiatief aan te sluiten “op een manier die zij passend vinden, maar allemaal samen”.
Hij voegde eraan toe dat Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin vandaag namens hem een bezoek brengt aan Libanon, “om de bevolking nabij te zijn” en “om mijn nabijheid en solidariteit uit te drukken”.
Eerder had de paus al 250.000 euro overgemaakt aan de katholieke Kerk en katholieke hulporganisaties in Libanon voor noodhulp na de explosie in Beiroet.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.