<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus plant bezoek aan vrouwengevangenis in Venetië vanwege kunsttentoonstelling

Emma Koevoets 16 februari 2024
image
Paus Franciscus zal eind april een bezoek brengen aan Venetië. Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus reist op 28 april naar de Noord-Italiaanse stad. Daar ontmoet hij de kerkgemeenschap en bezoekt hij de vrouwengevangenis waar de Heilige Stoel een paviljoen heeft opgezet voor de Kunstbiënnale van Venetië.

Dat melden het Dicasterie voor Cultuur en Onderwijs en het patriarchaat Venetië in een gezamenlijk persbericht over de aanstaande pausreis.

Gevangenis in klooster

Na zijn ontmoeting met de kerkgemeenschap van het patriarchaat zal de paus een tussenstop maken bij de zestigste editie van de belangrijke internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst.

Daar zal hij de gelegenheid benutten om het paviljoen van de Heilige Stoel te bezoeken in de vrouwengevangenis die zich bevindt in een voormalig augustijnenklooster en hospice op het eiland Giudecca, ten zuiden van het historische centrum van Venetië.

Met assistentie van een lokale coöperatie kweken de gedetineerden daar biologische producten die ze verkopen aan het publiek. Daarnaast vervaardigen ze cosmetica, tassen en accessoires van gerecyclede PVC-producten, evenals op maat gemaakte gezeefdrukte kleding en artikelen.

Voorbij sociale status

De tentoonstelling in het paviljoen, getiteld ‘Met mijn ogen’, is geïnspireerd op de oproep van de paus om mensen aan te moedigen buiten hun comfortzone te stappen en aandacht te schenken aan realiteiten die vaak genegeerd worden en buiten de culturele discussies vallen.

image
De vrouwengevangenis op het eiland Giudecca, ten zuiden van het historische centrum van Venetië. Foto: Wikimedia Commons

Hij nodigt iedereen uit om anderen rechtstreeks in de ogen te kijken, voorbij hun sociale status te kijken en hun menselijkheid te erkennen en te omarmen.

Beroemde kunstenaars

Het paviljoen zal kunstwerken van internationale kunstenaars tentoonstellen, waaronder werken van de overleden Corita Kent, een popartiest en voormalige zuster uit de Verenigde Staten. Ook zullen er werken te zien zijn van de Amerikaanse actrice Zoë Saldaña-Perego en haar echtgenoot, de Italiaanse filmregisseur en kunstenaar Marco Perego-Saldaña.

De toonaangevende Biënnale van Venetië 2024, genaamd ‘Foreigners Everywhere’, is geopend van 20 april tot en met 24 november.

Pausbezoeken aan Italië

Paus Franciscus’ meest recente bezoeken in Italië vonden plaats in 2022. Hij bezocht Matera voor de afsluiting van het 27ste nationale eucharistische congres, Assisi voor het evenement Economy of Francesco en L’Aquila voor de opening van de heilige deur van de basiliek.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De definitieve details van het programma van het pausbezoek zullen op een later tijdstip worden bekendgemaakt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.