<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Pausreis wordt Parolinreis: paus stuurt zijn staatssecretaris als vervanger naar Afrika

Luuk van den Einden 28 juni 2022
image
Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin brengt in juli een bezoek aan Congo en Zuid-Soedan. Paus Franciscus moest zijn reis naar die landen wegens knieproblemen uitstellen. Foto: CNS - Gordon Welters, KNA

Omdat paus Franciscus vanwege knieproblemen zijn bezoek aan de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan moest afzeggen, stuurt hij in zijn plaats Pietro Parolin, die als Vaticaans staatssecretaris de ‘tweede man’ binnen het Vaticaan is.

Eigenlijk zou paus Franciscus van 2 tot en met 7 juli een apostolische visitatie afleggen aan Kinshasa en Juba, de hoofdsteden van de twee Afrikaanse landen. Op uitdrukkelijk verzoek van zijn artsen moest hij die reis echter afzeggen: zij achtten een lange reis te riskant voor de behandeling die de paus krijgt voor zijn gescheurde knieband. Met grote tegenzin en “grote spijt” stelde de paus de reis daarom uit.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Als troostprijs krijgen de Congolezen en Zuid-Soedanezen in diezelfde periode bezoek van Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan. Volgens het Vaticaanse persbureau wil de paus hiermee zijn “nabijheid tot de beminde volkeren van Congo en Zuid-Soedan” betonen. In hoeverre het programma van Parolins bezoek gelijk zal lopen met het vlak voor de afzegging bekendgemaakte pauselijke programma, is niet bekend.

Excuses

Wel zal de paus op 3 juli in het Vaticaan een Mis vieren met de Congolese gemeenschap van Rome, op dezelfde dag dat hij die Mis eigenlijk in Kinshasa zou vieren.

Eerder bood paus Franciscus al zijn excuses aan voor het verzetten van het bezoek. “Het doet me veel verdriet om deze reis, die veel voor mij betekent, te moeten uitstellen”, zei hij in Rome op 12 juni. “Daar bied ik mijn excuses voor aan. Laten we samen bidden dat God en de geneeskunde mij in staat stellen om zo snel mogelijk naar jullie toe te komen.”

‘Ontmoedigd’

Met name in Zuid-Soedan, dat nog steeds de naweeën van een burgeroorlog beleeft, werd ontgoocheld gereageerd op het verzetten van de reis. “We raakten ontmoedigd toen we van de annulering van de reis hoorden”, zegt de Zuid-Soedanese catechist Peter Deng Chol. “Dat gaf ons het gevoel alsof onze problemen op de lange baan geschoven zijn. De paus had onderdeel moeten uitmaken van de oplossing door onze leiders tot vrede te leiden.”

Daarbij moet gezegd worden dat in Zuid-Soedan veel hoop werd gelegd op de verzoenende kracht van de paus – misschien wel een onrealistische hoeveelheid hoop. “De paus begrijpt hoe je vrede sticht en zou dat bij zijn bezoek ook gedaan hebben”, denkt Chol. “Onze leiders hebben het geprobeerd, maar faalden.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Door zijn knieproblemen heeft paus Franciscus al meerdere plannen moeten afzeggen, waaronder een bezoek aan Libanon en diverse activiteiten in Rome. Zijn bezoek aan Canada van 24 tot 30 juli, waar hij slachtoffers van misbruik op katholieke kostscholen gaat ontmoeten, gaat vooralsnog wel door.

Bron: Vatican News, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.