<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Persoonlijk archief ‘sleutelfiguur’ Simonis naar Nijmegen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 september 2020
image
Kardinaal Ad Simonis (1931-2020) Foto: KN - Jan Peeters

Het persoonlijk archief van de vorige week overleden kardinaal Ad Simonis is overgedragen aan het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Volgens zijn bewindvoerder, kerkhistoricus Paul van Geest, was dit de uitdrukkelijke wens van de kardinaal en is het opgenomen in zijn testament.

Handgeschreven preken

Van Geest heeft de overdracht van de collectie naar het KDC voorbereid. Het archief zou voornamelijk bestaan uit materiaal studietijd, zijn jaren als kapelaan in Waddinxveen en Den Haag en de – vaak handgeschreven – preken en lezingen die hij als bisschop van Rotterdam en aartsbisschop van Utrecht hield.

https://www.

Daarnaast bevat de collectie foto’s, persoonlijke voorwerpen en zijn kardinaalskledij.

Belangrijke aanvulling op collectie

Volgens Van Geest is het archief onmisbaar om een genuanceerd beeld te krijgen van de ontwikkelingen in de opvattingen en overwegingen van de kardinaal.

“Simonis was een sleutelfiguur in de geschiedenis van het Nederlands katholicisme van de afgelopen vijftig jaar”
- KDC-directeur Hans Krabbendam

Simonis was als grootkanselier lange tijd verbonden met de theologische faculteit van de Radboud Universiteit. Voor het KDC is deze collectie een belangrijke aanvulling op de vele brieven en stukken van en over de kardinaal die zich al in het archief bevinden.

‘Simonis was een sleutelfiguur’

KDC-directeur Hans Krabbendam schrijft in een verklaring: “Juist documenten over Simonis’ innerlijke overtuiging, zijn pastorale houding en zijn publieke presentaties zijn nodig om zijn ontwikkeling te kunnen volgen en om een compleet beeld te krijgen over zijn persoon. Simonis was een sleutelfiguur in de geschiedenis van het Nederlands katholicisme van de afgelopen vijftig jaar.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toegankelijk voor onderzoek

Nadat het archief geordend en ontsloten is, zal het toegankelijk zijn voor academisch onderzoek in de studiezaal van het KDC in de Nijmeegse universiteit.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.