<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Paus tot wereldwijde top in Davos: ‘Ontwikkeling vraagt om moreel kompas’

Emma Koevoets 18 januari 2024
image
Kardinaal Peter Turkson sprak eerder op 22 januari 2018 tijdens de openingssessie van het World Economic Forum in Davos. Foto: CNS - Denis Balibouse, Reuters

Paus Franciscus richtte zich in een boodschap tot het World Economic Forum (WEF) waarin hij het bedrijfsleven en wereldleiders opriep om ervoor te zorgen dat economische ontwikkeling ten goede komt aan iedereen en verankerd blijft in solidariteit.

De belangrijke spelers uit de zakenwereld en politiek komen deze week samen in het Zwitserse Davos. Het centrale thema: ‘Vertrouwen Herstellen’.

Om wereldleiders eraan te herinneren dat ze verantwoordelijkheid dragen voor de gehele mensheid, zond paus Franciscus een boodschap naar het WEF. Deze werd voorgelezen door kardinaal Peter Turkson op dinsdag en werd op woensdag vrijgegeven.

‘Verontrustend klimaat’

“Het is mijn hoop”, zo sprak hij, “dat de deelnemers aan het Forum van dit jaar zich bewust zullen zijn van de morele verantwoordelijkheid die elk van ons draagt in de strijd tegen armoede, het bereiken van integrale ontwikkeling voor al onze broeders en zusters, en het streven naar een vreedzaam samenleven tussen volkeren.”

“De vrede waarnaar de volkeren van onze wereld verlangen, kan niet anders zijn dan de vrucht van gerechtigheid.”
- Paus Franciscus

De paus constateerde dat het evenement dit jaar plaatsvindt in “een zeer verontrustend klimaat van internationale instabiliteit.”

Hij voegde eraan toe dat het WEF een kans biedt voor wereldleiders om vernieuwende wegen te verkennen naar een betere wereld. Hij moedigt hen aan methoden te vinden om “sociale samenhang, broederschap en verzoening” tussen alle mensen te bevorderen.

Verwoestende oorlogen

De paus uitte zijn droefheid over de verwoestende oorlogen en langdurige conflicten die levens eisen en schade aanrichten onder burgers.

“De vrede waarnaar de volkeren van onze wereld verlangen, kan niet anders zijn dan de vrucht van gerechtigheid. Dientengevolge vereist het meer dan alleen het terzijde leggen van de instrumenten van oorlog; het eist het aanpakken van de onrechtvaardigheden die de diepere oorzaken van conflicten vormen.”

Groeiende ongelijkheid

Met betrekking tot de oorzaken van conflicten wees de paus op de wijdverspreide honger en de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, terwijl sommige regio’s van de wereld voedsel verspillen en een selecte groep profiteert van uitputtende industrieën.

Hij bekritiseerde tevens de “brede uitbuiting van mannen, vrouwen en kinderen die gedwongen worden te werken voor lage lonen, verstoken van echte kansen voor persoonlijke ontwikkeling en professionele groei.”

Morele dimensie

De paus stelde de vraag: “Hoe is het mogelijk dat in de hedendaagse wereld mensen nog steeds sterven van de honger, worden uitgebuit, veroordeeld tot analfabetisme, verstoken blijven van elementaire medische zorg en zonder onderdak worden achtergelaten?”

Volgens paus Franciscus heeft globalisering een diepgaande morele dimensie. Voor de vormgeving van de toekomst van de internationale gemeenschap is een moreel kompas essentieel bij discussies over ontwikkeling.

Hij benadrukte dat ontwikkelingen “de nastreving van macht en individueel gewin, zowel op politiek als economisch vlak, ondergeschikt maken aan het algemeen belang van onze menselijke familie. Hierbij dient prioriteit te worden gegeven aan de armen, de behoeftigen en degenen in de meest kwetsbare situaties.”

Rechtvaardige verdeling

Afsluitend riep de paus zakenleiders en politici op om de rechtvaardige verdeling van vooruitgang te benadrukken. Mensen die economisch achtergesteld zijn, moeten ook profiteren van de positieve aspecten van mondiale groei.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Echte ontwikkeling moet wereldwijd zijn, gedeeld worden door alle naties en in elk deel vahttps://www.kn.nl/wp-content/uploads/2020/03/KN-digitalebanners-150-nieuwsbrief.pngn de wereld, anders zal het zelfs in gebieden die tot nu toe gekenmerkt werden door constante vooruitgang, terugvallen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.