<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

300 priesters uitgenodigd voor een synodale luistersessie in Rome

Emma Koevoets 6 februari 2024
image
Paus Franciscus leidt de Misviering ter afsluiting van de eerste sessie van de Synode van Bisschoppen over synodaliteit in het Vaticaan op 29 oktober 2023. Foto: CNS - Lola Gomez

Het Vaticaan kondigde zaterdag aan dat 300 parochiepriesters zijn uitgenodigd om naar Rome te komen voor een bijeenkomst gericht op “luisteren, gebed en onderscheidingsvermogen.” Deze luistersessie zal bijdragen aan de vormgeving van de komende synodevergadering.

Deze internationale bijeenkomst, gepland van 28 april tot 2 mei, heeft tot doel de ervaringen van parochiepriesters te beluisteren, te waarderen en hen de gelegenheid te bieden om de dynamiek van het synodale werk op universeel niveau te ervaren.

Tegemoetkoming voor priesters?

Deze luistersessie voor priesters is opmerkelijk. Tijdens de bisschoppensynode in oktober namen ook veel niet-bisschoppen deel, waaronder leken, diakens, religieuzen, mannen en vrouwen – velen van hen met stemrecht.

Er waren in verhouding echter weinig priesters aanwezig, waardoor zij een beetje over het hoofd werden gezien. Deze bijeenkomst lijkt dan ook een compensatie te zijn voor de mindere vertegenwoordiging van priesters tijdens de synode.

Actiever betrekken

Het generaal secretariaat van de bisschoppensynode verklaarde dat de bijeenkomst wordt gepland als reactie op het synthesedocument van de eerdere synodevergadering. In dit verslag werd benadrukt dat er behoefte is aan het ontwikkelen van methoden om diakens, priesters en bisschoppen actiever te betrekken bij het synodale proces in het komende jaar.

De priesters die deelnemen zijn geselecteerd door hun lokale bisschoppenconferentie in de Latijnse ritus en door de leiders van elke Oosters-katholieke Kerk. Het aantal geselecteerde priesters uit elke regio was in verhouding tot het aantal leden van de bisschoppenconferentie.

Selectie van priesters

De bisschoppen kregen het verzoek om de voorkeur te geven aan parochiepriesters met “aanzienlijke ervaring in het perspectief van een synodale Kerk”, terwijl ook priesters uit “een verscheidenheid aan pastorale contexten” werden geselecteerd.

De geselecteerde priesters zullen vóór 15 maart door hun lokale bisschoppenconferentie bekend worden gemaakt.

Audiëntie

Tijdens de vijfdaagse bijeenkomst zullen de priesters deelnemen aan rondetafelgesprekken, liturgische vieringen, workshops over pastorale voorstellen en een “dialoog met deskundigen”, volgens het persbericht van de synodeorganisatoren.

De bijeenkomst vindt plaats in het retraitecentrum Fraterna Domus in Sacrofano, nabij Rome. Bovendien krijgen de priesters de gelegenheid om met paus Franciscus te spreken tijdens een audiëntie op 2 mei.

Tweede synodevergadering

Deze bijeenkomst wordt gezamenlijk georganiseerd door het Algemeen Secretariaat van de Synode en het Dicasterie voor de Clerus.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Verwacht wordt dat de resultaten van de priesterbijeenkomst meegenomen worden door de opstellers van het Instrumentum Laboris, het werkdocument voor de tweede synodevergadering, gepland voor oktober 2024.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.