<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Inspraak over bisschoppen en LHBT-acceptatie: paus wil studiegroepen voor ‘controversiële’ synodekwesties

Cindy Wooden - CNS 15 maart 2024
image
Kardinaal Mario Grech bij de persconferentie over de beslissing van paus Franciscus om studiegroepen in het leven te roepen voor de meest controversiële synodeonderwerpen. Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus heeft besloten dat de meest controversiële kwesties die tijdens de eerste synodale bijeenkomst in oktober 2024 aan de orde zijn gekomen, zullen worden onderzocht door studiegroepen die ook na de slotbijeenkomst van de synode in oktober zullen doorwerken.

De mogelijke herziening van de richtlijnen voor de opleiding van priesters en diakens, “de rol van vrouwen in de Kerk en hun deelname aan besluitvormingsprocessen en gemeenschapsleiderschap”, een mogelijke herziening van de manier waarop bisschoppen worden gekozen en een herziening van de normen voor de relatie tussen bisschoppen en religieuze ordes: dit zijn enkele van de onderwerpen waar de studiegroepen zich mee bezig zullen houden.

Tien groepen

Dat paus Franciscus niet heeft gewacht tot het einde van de synodebijeenkomst in oktober om de studiegroepen bijeen te roepen “laat zien dat hij heeft geluisterd en handelt”, aldus kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de synode.

Er zullen in totaal tien groepen aan de slag gaan, begeleid door verschillende Vaticaanse organen. Hun opdracht houdt in dat ze voor de synodale slotbijeenkomst in oktober een voorlopig verslag moeten inleveren. Tegen juni 2025 wordt een eindverslag verwacht.

‘Diepgaande studie’

Piero Coda, secretaris-generaal van de Internationale Theologische Commissie, zegt dat de groepen “zeker” specifieke onderwerpen zullen bespreken zoals de mogelijkheid van vrouwelijke diakens, de betrokkenheid van leken bij de keuze van bisschoppen en een grotere acceptatie van katholieke LHBT’ers.

In een brief aan kardinaal Grech schrijft paus Franciscus dat wanneer deze studiegroepen zich bezighouden met onderwerpen “die diepgaande studie vereisen”, de leden van de synodevergadering in oktober “zich gemakkelijker zullen kunnen concentreren op het algemene thema: ‘Hoe kunnen we een synodale Kerk zijn?’.”

Synodaliteit opbouwen

Volgens kardinaal Grech heeft het synodesecretariaat ook vijf werkgroepen bijeengeroepen, die zich gaan richten op verschillende aspecten van het opbouwen van synodaliteit. De werkgroepen richten zich daarbij op de niveaus van de bisdommen, op landelijke contexten en de schaal van de wereldkerk.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Ook kijken deze werkgroepen naar de identiteit van de Kerk als een gemeenschap die eenheid in diversiteit bevordert, of het nu gaat om cultuur, taal of gewoonten.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.