<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Romeinse daklozen krijgen kerstmaaltijd geserveerd onder ‘hun’ zuilengalerij

Paulina Guzik - OSV News 12 december 2023
image
Op 9 december organiseerde het Vaticaanse Dicasterie voor Diensten van Liefdadigheid een diner voor 150 daklozen onder de zuilengalerij van het Sint-Pietersplein. Foto: OSV News - Dicasterie voor Diensten van Liefdadigheid

150 daklozen kregen het afgelopen weekend een maaltijd geserveerd onder de zuilengalerij van het Sint-Pietersplein. Ondanks kritiek dat zij de toeristische attractie zouden ontsieren, is er geen betere locatie te vinden: in de 17de eeuw werd deze galerij namelijk ook door daklozen gebouwd.

Bij het aansteken van een kerstboom en de onthulling van een kerststal in het Vaticaan op 9 december was een groep speciale gasten aanwezig. Voor het eerst in de geschiedenis kregen 150 daklozen een feestelijke maaltijd geserveerd door Italiaanse journalisten en hun families, onder de beroemde barokke zuilengalerij van Bernini op het Sint-Pietersplein.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De maaltijd werd georganiseerd door het Dicasterie voor Diensten van Liefdadigheid en de parochie van de Sint-Pietersbasiliek, met steun van het bestuur van Vaticaanstad. Het evenement is onderdeel van de sociale initiatieven die de Sint-Pieter organiseert in aanloop naar het Heilig Jaar in 2025.

Juiste plek

“Toen de plebaan van de Sint-Pietersbasiliek me benaderde om het hier te organiseren, onder de zuilengalerij, twijfelde ik”, vertelt kardinaal Konrad Krajewski, prefect van het Dicasterie en pauselijk aalmoezenier. “Ik gaf zelf de voorkeur aan een warme plek, ergens in een restaurant bijvoorbeeld.”

Toch wist plebaan Agnello Stoia de kardinaal ervan te overtuigen dat de zuilengalerij de juiste plek voor de daklozenmaaltijd zou zijn. “Weet je waarom? Omdat het hun plek is – zij hebben deze galerij gebouwd”, aldus kardinaal Krajewski.

‘Baan, salaris en waardigheid’

In 1656, toen beeldhouwer en architect Gian Lorenzo Bernini bezig was met de bouw van de nu beroemde zuilengalerij, ging Rome gebukt onder een zware pestepidemie. Genoeg bouwvakkers vinden leek daardoor een onmogelijke klus.

Paus Alexander VII besloot daarop om daklozen uit de omgeving van het Vaticaan te verzamelen om te helpen met de bouw van wat vandaag de dag wordt beschouwd als een barok meesterwerk.

“De paus gaf hen een baan, een salaris en gaf hen hun waardigheid terug”, legt de kardinaal uit. “Nu dank ik God dat de daklozen van vandaag hier kunnen dineren, want dit is waar ze wonen; onder de zuilengalerij hebben zij hun plek.”

Kritiek

Rome telt ongeveer achtduizend daklozen. Een aantal van hen hebben hun vaste stek bij de zuilengalerij van Bernini. Het Vaticaan organiseert regelmatig hulpinitiatieven voor deze mensen, zoals de komst van mobiele doktersposten of douchegelegenheden.

“Ik dank God dat de daklozen hier kunnen dineren, want dit is waar ze wonen; onder de zuilengalerij hebben zij hun plek.”
- kardinaal Konrad Krajewski

Er klinkt regelmatig kritiek dat de daklozen de zuilengalerij zouden “ontsieren” door er te slapen. Kardinaal Krajewski ziet dat anders: hij noemt hen juist de “ornamenten” van de zuilengalerij en het hart ervan.

‘Exclusief restaurant’

De maaltijd van 9 december werd bereid door medewerker van de RAI, de Italiaanse publieke omroep. Zij bedienden de daklozen met hun kinderen. “De kinderen waren prachtig gekleed; ze liepen met elke dakloze naar een witte tafel waar de maaltijd aan hen werd geserveerd als in een exclusief restaurant”, zegt kardinaal Krajewski.

https://www.kn.nl/donaties/

Aan het einde van het diner, waar kip en een ijsdessert op het menu stonden, vertrok iedereen met een paar geschenken: een thermosfles, een sjaal en een reep chocolade. Ook dat is volgens de kardinaal geheel in de geest van het seizoen: “Kerstmis is de tijd om te geven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.